FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Viktigt med murkna björkar


Skogens värdefullaste träd. Hirvensalo, Åbo. 7.2.2013. Foto: Håkan Eklund.

Varje gång jag ser ett potentiellt (murket) boträd/-stubbe för vår hålbyggande fåglar, som på bilden ovan (med sjungande blåmesar intill), går mina tankar till Hannu Hautalas andra bok, som kom ut 1977. Som jag tycker är hans värdefullaste.

På orginalspråket heter boken "Kololinnut ja muut pökkelöpesijät" och handlar om samtliga hålbyggande fåglar (ca 30) och däggdjur (3) i Finland. Han hade jobbat med boken i nio år, innan han hade allt bildmaterial klart. I och med detta projekt sade han upp sitt civila jobb som bilmekaniker och blev naturfotograf på heltid; en av de första i Finland. Idag innehar Hautala en sorts "gurustatus" i vårt land, blev till och med promoverad till hedersdoktor vid Uleåborgs universitet 2002! Och beviljades statens konstnärspension 2004 (han är ännu lika aktiv som tidigare ...). Och i Kuusamo finns ett helt galleri som hedrar hans minne, med allt som man bör veta om hans livsverk + besökande utställare.

Faktatexten i hålbyggarboken är skriven av två skogsekologer, och handlar om de specialistarter som hålbyggande fåglar och däggdjur utgör, som helt sonika putsas bort av ekonomiskogsbruket. Som nu har fortgått  i 50 år, utan att vanliga människor tycks bry sig - troligen förstår de inte vad som pågår. Inte heller naturfotografer tycks bry sig, de har fullt upp med att ta vackra naturbilder.

Faktum kvarstår. Skulle skogsbruket bara förstå att lämna kvar björkar (helst stora) vid kalavverkningar, och låta dem dö i lugn och ro (de uppnår ju sällan någon hög biologisk ålder) så skulle det finnas murkna träd och stubbar inne i de unga plantskogar som sen kommer att omringa björkarna. Enkelt och billigt. Men nej, detta förstår inte dagens skogsbrukare, troligen bryr de sig inte eftersom ingen tvingar dem.

Men är det faktiskt ingen som reflekterar över hur hålbyggande fåglar skall kunna överleva, när gamla skogar huggs bort och ersätts med planteringar av unga friska träd? Inget under att de flesta arter minskat i antal med 70 procent under ett halvt sekel. Sorgligt.

Här en sida med mera info på engelska om Hannu Hautala: http://www.hannuhautala.fi/en/followhannusfootsteps/hannu-hautala/more

Nr 38/365.

Inlagt 2013-02-07 22:30 | Läst 1322 ggr. | Permalink
Av alla Hannus böcker så är den du nämner den jag oftast återkommer till. Kanske för att den visar alla de fåglar som finns i skogen och det är i skogen jag helst rör mig. Kuukkeli maa är också en fantastisk bok men hamnar kanske under kategorin " vackra naturbilder". Tyvärr så är de flesta naturböcker vackra bilder. Man vänder ryggen till kalhygget och riktar kameran mot skogen.

Jag upplever också som du mycket påtagligt att ingen bryr sig, inte ens naturfotograferna. Inte ens naturskyddsföreningen eller ornitologiska föreningen. Politikerna bryr sig inte. Riktigt förbannad blev jag när SNF (Gävle ) blev mycket upprörd över att några villägare tippade sina löv utanför sin egen tomt. Insändare och anmälningar blev det. Löven förstörde den naturliga vegetationen hette det. Att man sen kalhugger och plöjer sönder hyggena och fullständigt struntar i allt vad hänsyn är, ja det skrivs inget om. Skogsbruket i den skog som jag under 40 år rört mig i är en katastrof. Dom enda som aktivt jobbar och sätter käppar i hjulen är " Skydda skogen ". Men det är i uppförsbacke och motvind.
Sten