FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Riktig skog är vacker


Hemskogen, Hirvensalo, Åbo. 1 februari 2013. Foto: Håkan Eklund.

Trots att det inte handlar om några stora skogsområden här i min närmiljö, så är varje liten skogsbacke och -område som står utanför ekonomiskogsbruket miniatyrpärlor.

Riktig skog är bara så vacker. Speciellt om det finns variation med bergsklackar, små försumpningar, olikåldriga träd av olika arter. Det är något annat än de likåldriga trädåkrar till monokulturer som det shablonmässiga ekonomiskogsstuket bjuder på, där man inte ens tycks ha råd med murkna björkar för skogsmesar att häcka i.

Fotografiskt sett är vintern en bra tid för skogsbilder, när det allt det vita (= snön ...) både på marken och i träden gör att träden träder fram. Som idag, med en lätt pudersnö på grenarna som gör skogen så vacker.

Det kan låta märkligt, men min erfarenhet är att de skogar som jag har tillgång till här i Åbo är både vackrare och mångsidigare än de hårt huggna och tuktade produktionsskogar som finns ute "på landet". Det är klart att skog skall utnyttjas ekonomiskt (jag är själv utbildad skogsfackman ...), men på något sätt har det gått fel någonstans när det skogsekologiska idag helt har fått stryka på foten för det ekonomiska ...

Vi som har skogsutbildning i Finland har lärt oss och fått i uppdrag att på bästa möjliga sätt förvalta det man här kallar för "Finlands gröna guld", både beträffande skogsekonomi och -ekologi, men i praktiken har de flesta ute på fältet fallit till föga för marknadskrafterna - och glömt den ekologiska aspekten, glömt skogsarvet. Jag brukar kalla sådana för "industrilakejer".

Vad jag har förstått så är situationen densamma i Sverige. Skillanden till Finland är kanske den att hela vårt land är ett lågland, vilket betyder att alla områden är lättillgängliga för skogsmaskiner och skogsbilvägar. Och det syns.

Jag brukar då och då kasta längtande blickar på delar av Sverige och framförallt Norge, som har otillgängliga fjällområden som är svåra att exploatera,  där en stor del av naturen får rå om sig själv.

Nr 32/365.

Inlagt 2013-02-01 19:13 | Läst 1822 ggr. | Permalink