FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bra format


Vid vägkanten, Hirvensalo, Åbo. 26.1.2013. Foto: Håkan Eklund.

Nu i januari övergick landets största dagstidning, Helsingin Sanomat, till tabloidformat.
Äntligen. Men länge har det räckt. Det tidigare formatet (broadsheet) gjorde tidningen så otymplig och olustig att hantera, att jag inte ville ha den i vårt hus. Dessutom en tidning som vid hantering "ramlade i bitar", sida för sida. Fy för den lede.

Med nya formatet är jag ny prenumerant, och gillar produkten skarpt. Ett nöje att läsa och hantera och med en suverän layout. Också bildmässigt. Egentligen består tidningen av (ihopstansade) separata delar, allt enligt behov (dagens nummer = inrikes/utrikes/kultur).

Och inte har det mindre formatet gjort bilderna mindre, snarare tvärtom. Här hittas många helsidesbilder, till och med uppslag bestående av en enda bild.

Hittar dessutom nyheter, bl.a. har jag lärt mig fransmännens bakgrundsmotiv för hjälpa Mali med att driva ut al-Qaida från norra delen av landet (de är oroliga för att kaoset sprids till grannlandet Niger som producerar uran för franska atomkraftverk).

Och jag har läst om (tjuv)jaktlaget i norra Österbotten som tagits på bar gärning för att ha dödat tre vargar (19-21.1.2013); 17 personer har hittills avslöjats. Tänk att man för en gångs skull lyckats få fast vargjägare som tagit lagen i egna händer. Och de utgörs av normalt betrodda och "hederliga" jägare. Det saknas ett hundratal vargar i detta land, som troligen gått samma organiserade tjuvjaktsöde till mötes under de senaste åren. Så skändas ett naturarv.

Inlagt 2013-01-26 11:31 | Läst 1600 ggr. | Permalink
Bra tjuvjägarna åkte fast. Klart vargen också skall ha utrymme i naturen. Jakt kanske ändå är nödvändig för att uppehålla skyggheten för människor, annars kanske vi själva hamnar i näringskedjan. Tänker tex på när man ligger där platt på mage med makromotiv i kamerasökaren ute i skogen omedveten om vad som smyger sig på i omgivningen, måste vara ett enkelt och frestande skrovmål för en oskygg varg. Det är faktiskt med blandade känslor jag ser hur vargen gör återtåg i naturen. Men samtidigt skall ju även den ha en plats som sagt, naturligtvis även här där jag bor då i konsekvensens namn. Här finns fina vargrevirområden med mycket vilt för den att äta. Att samerna anser sig ha rätten att utrota vargen från "renbetesmarkerna" är tråkigt, ett naturfolk som de anser sig vara. Detta även om vargen kommer att ta renar och ställa till oreda i renhjordarna.

Samerna kanske drivit rennäringen dithän i modern och nuvarande form att den inte är i en sund balans med övrig natur? Dessutom var vargen där först, om nu det har med saken att göra. Ordna relevant ersättning för vargskador (vilket de kanske redan får?). På så vis kunde det bli en näring i sig för samerna att hålla sina tamrenar som mat till de stora rovdjuren (vildrenen har samerna utrotat). Kompletterat med vargturism under norrskenet kanske? Det är förresten inte första gången en näring fått omstruktureras till följd av samhällsutvecklingen. Tänker på tekoindustri, varvsindustri mfl. Kanske är det inte möjligt att livnära sig på en renskötsel i balans med naturen i vårt moderna samhälle, vars moderna men kostsamma standard renskötare naturligtvis också vill ta del av? Därav tvingas de hålla fler tamrenar än någonsin tidigare under historien, detta belastar förstås miljön. Naturligtvis är våndorna stora inför sådana omställningar, så även för samerna i sådana fall. Men vi har alla ett ansvar för naturen. Jag är glad att jag inte är minister med ansvar i dessa frågor, tex jordbruksminister, som jag ändå tycker gör ett utmärkt jobb.

Och igen vill jag poängtera att jag själv är kluven i denna fråga, jag vill ändå kunna koppla av, helst obeväpnad, på badstranden, utan en gnagande känsla av ett en varg kan överfalla mig när som helst. Eller ensam ligga på mage helt absorberad av vad jag finner i kamerasökaren ute i mina favoritskogar. En lagom vargjakt är nog bra som sagt med en särskild uppmärksamhet på oskygga individer. Nu finns det ju också frågor i sig kopplade till vargen och jakten, som också är känsliga för de berörda och som också borde kunna diskuteras i sakligt tonläge. Men vi har alla ett ansvar för naturen och dess innevånare, kanske kan vargen få en fristad hos oss?
Svar från Håkan Eklund 2013-01-27 20:46
Hej och tack för intressanta åsikter. Men en sak skall du skaka av dig, vär ÄR INTE FARLIG för människan - det är något som jägarna medvetet skärmmer folk med! Kolla med en riktig vargkännare, och du får detta bekräftat.
- Hawk
Fredrik183 2013-01-27 21:24
Det kan vara som du säger, men jag är ännu inte helt övertygad. Jag har med stort intresse läst en saklig bok om varg, "Vargen" av Henrik Ekman och försökt sätta mig in i vargfrågan och hur man skall förhålla sig genom att följa både "jägarpropaganda" och informationskällor som ses som mer sakliga och opartiska i frågan. Det är en kraftfull vild jägare, ett intressant djur, men man kan aldrig riktigt veta är väl vad jag kommit fram till hittills. Man vänjer sig kanske med tiden, jag tror det. Så här kände jag inför björnen i början också, men nu stör den mig inte längre. Jag ägnar mig ju åt nattfoto ute i naturen/skogen ensam om nätterna. Lite kymigt att veta att varg går omkring i samma skog och kanske ser ett gyllene tillfälle. Sedan en tid utrustar jag mig med en kniv i bältet när jag går ut. Det har faktiskt en psykologisk effekt att veta att man på så vis har en viss chans att överleva ett anfall av ett rovdjur, man kan då i alla fall försöka göra något åt situationen om man skulle bli angripen, vilket man knappast kan annars, där i den psykologiska effekten. Kunde häromsistens följa spåren av en varg som nedlagt en älg, spännande, intressant och kul!