FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Svenska flyghjältar


På väg till jobbet, i novemberregn. Åbo 2.11.2012. Foto: Håkan Eklund.

Nu kunde man ju tro att novembervädret skulle göra en deppig och nedstämd. Men nej, jag har programmerat om mig att istället fokusera på andra saker. Som att hitta mysiga lässtunder.

Just nu är det boken "Luftkriget över Finland" som i nytryck utkommit på Svenskt militärhistoriskt bibliotek (2008) som lockar. Genast jag har en stund ledig är det den boken som gäller.

Eftersom politikerna just nu käftas om Finlands eventuella flygbevakningsuppdrag över Island  (i samarbete med Sverige) skulle det vara skäl för våra motsträviga oppositionspolitiker att lära sig lite mera om vår egen (krigs)historia, hur frivilliga danska och svenska flygare ställde upp i vinterkriget (1939-40) och hjälpte oss försvara oss mot mäktiga Sovjetunionen! Många stupade, en del hamnade i rysk fångenskap - historierna är många. Under vinterkriget sköttes flygbevakningen av hela norra Finland av svenska frivilliga, som också var med och bombade ryska truppkoncentrationer (oftast nattetid, när de lätt hittades via stora brasor i skogen där de värmde sig ...).

Här en länk till intressant material: http://www.smb.nu/index.php/finlands-krig/1199-i-luftstrid-oever-lappland

Att i fredstid hjälpa islänningarna med att bevaka sitt luftrum är rena rama nöjsesflygningen jämfört med det som hände i finländskt luftrum under andra världskriget!

Och i Trollhättan jobbade frivilliga norska och svenska flygmekaniker under vintern och våren 1940 med att plocka ihop amerikanska Brewsterjakplan som vi lyckats köpa från USA, och som anlänt i stora lådor med fartyg till Stavanger, Norge och sen med tåg till Sverige. Med dessa plan sköts många ryska bombplan (och eskorterande jaktflyg) ned under långa krigsår.

Men detta är en lååååååång historia.

Bilden ovan: Sitter i bilkö på väg in till jobbet. Det hällregnar och det är halvskymning. Passar på att ta dagens bild så är det gjort - trots att jag har massor av dylika bilder. Men en del av novembervardagen illustreras; så ser det ut i morgontrafiken en fredag i november.

Inlagt 2012-11-02 11:25 | Läst 2129 ggr. | Permalink
Man vet inte så mycket i detta land om sin historia, tyvärr får jag väl säga. Kunskapen om detta kunde vara mycket nyttig. Men man vet ju inte i dag knappt bland de unga, vem Olof Palme var. Inte vet de ens var St.Petersburg ( Leningrad ) ligger. Då jag som ung med min cyckel kom till detta land år 1957, hamnade jag i Fagersta, Jobbade där ett tag och mötte på arbetsplatsen en gammal man som skulle pensioneras. Ni unga vet intenting om arbetarrörelsen, sa han åt oss unga. Fick hålla med honom om detta. Hade endast några dagar jobbat på järnbruket, så jag visste naturligtvis inget om svensk arbetarrörelse. Sedan fortsatte han, och ni vet inget hur vi hade det här under kriget ? Nej det vet jag inget om, men trots att jag inte var aktivt med i kriget, så vet jag i alla fall hur det känns att dag efter dag sitta sökande skydd, i en kall potatiskällare mitt i en kall vinter i mörkret utan mat. Detta pågick vecka efter vecka men vi överlevde. Hade ni några bombplan över er här i Fagersta ?, frågade jag. Fick inget svar på min fråga, och inte sökte mannen därefter någon kontakt med mig heller. Sverige är ett underbart land, synd bara att så många verkar vara så omedvetna om detta !! / Hans
Svar från Håkan Eklund 2012-11-02 17:21
Detta med historiekunskap tenderar att vara på ganska låg nivå i yngre år; sen när man får distans till tingens ordning vaknar nyfikenheten hos många. Men faktum kvarstår: okunskap är också det moderna (informations)samhällets akilleshäl ...
- Hawk