FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Avbilda eller bildskapa


Höstmorgon. Hirvensalo, Åbo 11.10.2012. Foto: Håkan Eklund.

Fotografer är tankemässigt mer bundna vid det konkreta än till exempel målare eller skulptörer, skriver Göran Segehom i sin inspirationshandbok "Konsten att ta vinnande bilder". En fotograf "avbildar", och glömmer lätt att vara bildskapare. Som är så sant.

Men många som fotograferat tillräckligt mycket tröttnar till slut på att bara avbilda, och börjar småningom experimentera mera med att skapa bilder som förmedlar t.ex. känslor och sinnestämningar.

Båda typer av bilder behövs förstås, för sina respektive ändamål.

Segeholm skriver att om man frågar men en skulptör vad hans/hennes senste verk föreställer är det inte namnet på personen som stod modell som nämns. Istället säger skulptören att skulpturen föreställer t.ex. makt, girighet eller livslust. I skulpturen har abstrakta begrepp fått en fysisk form.

Något att tänka på.

Inlagt 2012-10-11 11:28 | Läst 2111 ggr. | Permalink
Intressanta tankar!
Det är bara så himla svårt att få fram sinnesstämningar. :-)
//Ewa
Svar från Håkan Eklund 2012-10-11 11:54
Ja, det är sant. Har du förresten läst Segeholms bok? Om inte, gör det!
- Hawk
Fotografin känner sig kanske som en lillebror till den målande konsten och av den anledningen härmas den sistnämnda ibland. En positiv kommentar här på fotosidan kan vara "Som en målning".
Brutus Östling sa i en paneldissusion för nå't år sedan att han inte ville vara konstnär - han var helt enkelt stolt över att vara fotograf.
När man tittar tillbaka, på historiska fotografier, så är den dokumentära fotografin mest eftertraktad och intressant. Abstrakta motiv har nog bara en chans som målningar.
Tror jag.
Det viktigaste är dock att man har kul, när man fotograferar. Man är sin egen chef och fotograferar vad man vill. Det är viktigt!
Mvh
Wolfgang
Svar från Håkan Eklund 2012-10-11 12:00
Visst. Men det är bra att känna till skillnaderna.
Alla typer av bilder har ju sin plats att fylla.
Jag var en typisk dokumenterande (och avbildande) fotograf (är det nog fortfarande) tills jag fick tummen ner för ett inlämningsarbete för en speialyrkesexamen, som klassades som "traditionell naturfotografi". Och då hade jag satsat en förmögenhet på utrustning och resor (från artkis till tropikerna) för att få fina bilder på djur och fåglar. Men nej - det klassades som typiskt dokumentärt.
När jag istället lämnade in ett nytt portfolio med otydliga bilder som den här ovan, då fick jag godkänt! (av bl.a. Anders Geidemark som satt med i juryn ...).
- Hawk
Abstrakt och vackert!
Svar från Håkan Eklund 2012-10-11 20:26
Tack! Ändå är den här typen av bilder så enkla att ta. Makro nära på fri hand, öppnade dörren till altanen, spenderade 1 minut på att hitta ett bildutsnitt, sen till jobbet ...
Det gäller bara att "se bilden i bilden".
- Hawk
Måleriskt uttryck och kanske symboliskt innehåll i fotografi är spännande att syssla med.
Välkommen till
www.fotokonst.net
Svar från Håkan Eklund 2012-10-11 20:27
Precis. Det tvingar en att tänka till, och det är hälsosamt!
- Hawk
Visst är det fint med fotografisk konst
Ken //
Svar från Håkan Eklund 2012-10-11 20:24
Jag har printat ut ett antal dylika bilder på canvas (40 x 50 - 60 cm) som pryder många väggar i lägenheten, som alla i familjen gillar. Ser snyggt ut.
- Hawk