FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Väntar på Segeholms nästa


Innan mörkret lägger sig. Utsikt från Fyra vindarnas hus, Hangö. Oktober 2012. Foto:  Håkan Eklund.

Det finns få fotoböcker som fascinerat mig så mycket som Göran Segeholms bok "Konsten att ta vinnande bilder" (dock gillar jag inte boktiteln ...) som jag kan läsa om och om igen, och ändå hitta nya intressanta tankar om fotografering.

Han skriver bl.a. att "Ett fotografi är en dörr för tanken. När en betraktare ser en bild startar en kedja av associationer och reflektioner, medvetna eller inte. Varje byggsten bidrar med en association som går i en viss riktning. Vissa leder betraktaren dit du tänkt dig (om du överhuvudtaget tänkt på det), andra inte. När alla byggstenar drar åt samma håll blir bilden allt mer sluten. Ju mindre samstämmighet, desto öppnare budskap. Varje enskild detalj som är möjlig att associera till är en byggsten i den slutliga bildupplevelsen."

Och så vidare. Segeholms text är sådan att man ibland får läsa den om och om igen, för att förstå innebörden. Det gillar jag. Att man tvingas stanna upp och tänka till.

Är det någon som har koll på hans nästa bok, som lovades till denna höst?

Inlagt 2012-10-09 21:01 | Läst 2313 ggr. | Permalink
Jag väntar också på boken, kanske ända till början av nästa år enligt förlaget.
För visst är det bra med någon som väcker idéer och tankar!
Tack för tipset! Jag hittade boken på biblioteket (Richardsgatan i Helsingfors, det känner du säkert till?) och efter ca 80 sidor håller jag med om att den är både intressant och tankeväckande. Hade nog aldrig läst den utan rekommendation, både titeln och pärmbilden är ju direkt avskräckande....
Hans nästa bok fick jag i julklapp. Redan i julas gick det att reservera den på Bokus. Jag vill minnas att han på fotomässan i Älvsjö förra året sa att boken snart skulle komma ut. Men jag väntar nog lika spänt på den som du.