FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Behöver inte alltid vara så nära


Spanande efter byte. Varfågel på Björkkärr, Kimo. 29.9.2012. Foto: Håkan Eklund.

När man spanar efter fåglar att fotografera, med kraftigt tele, är det som om man alltför ofta glömmer att man inte alltid måste komma så nära! Närmare än så här (c. 70 m) kom jag aldrig den vaksamma varfågeln. I sökaren kändes den bara som en "flugskit" (tagen med 500 mm på monopod), men ändå blev det en användbar bild.

Egentligen berättar bilden mera så här, speciellt med lite förklarande text till.

Allt det ljusa är otröskad havre på en mycket våt åker (odlingsområdet i skogen har tidigare varit ett kärr, heter också Björkkärr). Jag misstänker att havren blir kvar, så som det regnar var och varannan dag. Och det är oktober ...

I bakgrunden ser man också en skymt av en kärraktig glasbjörkskog, inramat med videbuskar. Ett favorit område för fåglar som varfågel. Och just så här sitter varfåglar och törnskator när de spanar efter byte.

Strax efter att bilden togs fångade varfågeln ett möss (såg i kikaren att den hade en liten ljus "boll" i näbben), som den sen flög iväg med till skogskanten, utom räckhåll för mig.

Inlagt 2012-10-01 14:57 | Läst 2004 ggr. | Permalink
Fin bild på avstånd
Svar från Håkan Eklund 2012-10-01 19:03
Jag har ofta överraskats av att se en helt användbar bild på datorn, som i kameran inte känts så speciell.
- Hawk
Snyggt placerad med den ljusa kroppen mot det mörka och den mörka stjärten mot det ljusa.
Svar från Håkan Eklund 2012-10-01 19:05
Jag tänkte gå ännu lägre, men skulle då ha förlorat det ljusa nertill på bilden, insåg att det var bra att ha med havren "runt om".
- Hawk
Så de är på väg neråt igen. Hoppas även jag möter någon av dessa trevliga fåglar i min hemtrakt. En lyckad bild av dig, med fina färger och stämning. Mvh / Hans
Svar från Håkan Eklund 2012-10-01 19:06
Ja, detta är en flyttade fågel. Såg två varfåglar till på andra ställen både dan före och efter. En spännande och vacker art.
- Hawk
Fin fågelbild. Man är uppvuxen med Gunnar Bruserwitz böcker så man är präglad på den här typen av bilder. Men visst gärna i kombination men en närbild.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2012-10-01 19:13
Du sade det! Ja, just så här brukar ju Brusewitz skissa fram sina varfåglar. Jag har i stort sett hela hans bokproduktion. Härliga böcker, där både text och bild matchar till max.

Jag är aningen irriterad på mig själv att jag aldrig åkte till Roslagen för att träffa honom (som en av mina skrivande kompisar gjorde) så länge han levde.
- Hawk