FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Järpskog


Höstskog. Pandros, Kimo 29.9.2012.

Har tillbringat två dygn ensam i naturen, i mina gamla hemskogar. Tid för vandringar i skogen, tid för att läsa, tid för att reflektera, tid för att fotografera. Alltså kvalitetstid. Eftersom vi varken vill ha elektricitet eller annan "lyx" (ingen radio, tv, internet) på stugan, har det funnits gott om lästid vid stearinljus och brasa, eftersom solen gått ner kl.19 och upp kl.08.

Från skogskanten på bilden ovan hörde jag varje morgon järpens höga, tunna vissling. Skall ta som nästa projekt (blir nog nästa år) att försöka fånga järpparet på bild, men först skall jag köpa en järpvissla.

Läser just nu in mig på författaren Ludvig Munsterhjelm (1880-1955) som i en av sina många jaktböcker beskrivit hur han lockade till sig järpar när han var ute på jakt (jagade järpar med miniatyrgevär, tyckte att hagelbössa var alltför grov och destruktiv för en liten fågel).

Han hade en järpvissla av silver som han påstod gav det rätta frekvensen och tonen, men brukade också göra en hemgjord av en grankvist ... Och han kunde härma både hane och hona.

Inlagt 2012-10-01 11:08 | Läst 1844 ggr. | Permalink