FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Österbottnisk påskbrasa


Påskbrasa i Kimo, Österbotten, påsklördag 7.4.2012 kl.20. Foto: Håkan Eklund.

I svenska Österbotten kör vi med samma gamla påskbrastradition som i delar av Sverige. I många andra delar av Finland har man midsommarbrasa.

Här på bilden ovan den påskbrasa som Kimo ungdomsförening tände på påskaftonskvällen och som samlade ett 60-tal bybor, ung och gammal. En kul tradition.

När jag växte upp i byn hade vi en brasa på varje gård. Det var oftast vi barn och ungdomar som i veckor hade samlat grankvistar från hyggesplatser eller huggit buskar och samlat ihop alltmöjligt brännbart för att få till en ordentlig brasa. Detta var enda gången under året som vi fick "leka" med tändstickor, och för oss killar var ju det rena rama himmelriket. Under några dagar formligen bodde vi runt våra brasor, dit vi ofta hade släpat halm att vältra oss i. Ibland hade vi killar gjort hemmalagade "bomber" (av fekabit som packades i metallhylsor) som vi kastade i elden och sprängdes av hettan ...

På Wikipedia (http://sv.wikipedia.org/wiki/paskbrasa) hittas följande info om traditionen:

Påskbrasa, även påskeld eller påskefyr, är en utomhusbrasa som vanligen tänds på påskaftonskvällen.

Påskeldarna är kända i Sverige sedan åtminstone andra hälften av 1700-talet (det tidigaste belägget är från 1768 i Västergötland) och har kommit till Sverige från Holland via holländska köpmän till Göteborg. Därifrån tros seden att tända eldar spridits över västra Sverige.

Vid mitten av 1800-talet tändes påskeldar i Halland, norra Skåne, västra Småland, Bohuslän, Västergötland, delar av Närke, Dalsland samt södra Värmland. Utanför detta område tändes påskeldar endast sporadiskt, till exempel i Lindesberg och Nora i Västmanland. Troligtvis har de kommit till dessa orter med inflyttad befolkning.

Att man tände påskeldar förr i tiden hänger inte samman med boskapsskötseln, såsom är fallet med valborgsmässoeldarna. Istället har den vanligaste motiveringen till påskeldarna varit att man velat skrämma bort påskkärringar som var på väg från eller till Blåkulla.

På flera av öarna i Göteborgs norra skärgård tävlar man traditionellt om var man bygger den största brasan. Jakten på gamla julgranar och annat skräp är intensiv och ibland stjäl man brasmaterial från varandra.

Påskbrasor eldas också i Finland i svenskspråkiga Österbotten.

Inlagt 2012-04-09 15:49 | Läst 2096 ggr. | Permalink
Åååh vilken härlig brasa ni hade! Ser så mysigt ut!
Svar från Håkan Eklund 2012-04-10 14:37
Ja, den är präktig. Och kvällsljuset likaså.
- Hawk
Om inte annat så värmer det lite i kylan också ?
Det ser onekliget hett ut..
Svar från Håkan Eklund 2012-04-10 14:38
Ja, det var skönt med lite hetta i vinterkvällen ...
- Hawk