FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Viktigt med rätt text-bild förhållande


Vinterpromenaden över Aura å, rivs i morgon. 13.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Man får säga vad man vill om snailmail, men visst tusan är det kul att hemkommen från jobbet plocka ut två fina fototidskrifter ur postlådan: Camera Natura  nr 1/2012 och Naturfotografen nr 1/2012. Samtidigt kommer jag på att jag säkert glömt att betala FS Magazin ... (som jag såg i tidningskiosken ...).

Camera Natura är ju en flott produkt, allt är perfekt - förutom en sak: den är aningen "snabbkonsumerad" ... Det vill säga, är det bara fina bilder och fin layout i en tidskrift, är det som att kolla skyltfönster i stan, det är snabbt gjort. Samma gäller för en bok. Trots att en fotoprodukt skall fokusera på presentation av bilder, skulle det nog gälla att också ta med tillräckligt med läsbart, för att få en att stanna upp, att bli längre kvar. Att dras med in i fotografernas funderingar.

När det gäller BioFotos medlemstidskrift "Naturfotografen", blir man länge kvar. Det mesta är på norska, och det är inte jag så värst van att läsa - men sammantaget tycker jag att förhållandet text och bild är ganska optimalt. Och layouten i denna BF-publikation har blivit avsevärt mycket bättre under senare år; duktigt jobbat! I detta nummer har Anna Ulmestrand med en artikel om makrofoto, den skall bli intressant att läsa. Och förstås en massa bra norskt material. Utan denna tidskrift skulle jag veta ganska lite om naturfoto i Norge - tack för det BF Norge!

Sen är jag mycket glad över att BioFoto Norge såg till att hålla tidskriften "Naturfotografen"kvar i föreningens ägo (den var ju nära att kapas av en kommersiell tidskrift ...). Jag var också med och kämpade för dess överlevnad ...

Det är viktigt att också icke-professionella fotografer i en förening också har tillgång till spaltutrymme. Idag är det en tydlig trend att de flesta naturfototidskrifter främst tar in material producerat av yrkesfotografer, så är åtminstone fallet med den finska naturfotoföreningens tidskrift "Luontokuva". Trots att föreningen har 3100 medlemmar, är det oftast ett dussin profffsfotografer som år ut och år in fyller sidorna ... Det är klart att resultatet är strålande, men känns ändå i längden tråkigt eftersom samma bilder också hittas i deras böcker ..., och på deras utställningar ...

Därför har vi som är svenskspråkiga i Finland bildat BioFoto Finland och vi ger inom en månad ut vår första årsbok,  med medlemmarnas bilder. Det tycker vi är viktigt.

Inlagt 2012-03-13 20:41 | Läst 1233 ggr. | Permalink
Ja, min åsikt är nog den att en viss mängd text gör bildupplevelsen värdefullare.
Då menar jag inte att man måste berätta vad bilderna visar, utan att man får lära något om fotografen, om hans/hennes upplevelser, om mål, drömmar - vad som helst. Människor älskar historier! Så är det bara. Därför gillar jag fotojournalistik, där text och bild tillsammans gör en produkt.
- Hawk
Vissa bilder behöver verkligen lite text till för att man skall förstå hur fotografen har tänkt och vad man vill förmedla - ibland är det så enkelt som att det helt enkelt är snyggt men i vissa lägen finns en djupare underton som man kanske missar om man inte har kunskapen om vad som ligger bakom bilden.
Många gånger lär man sig även viktiga saker när texten på ett bra sätt kan kopplas ihop med bilden - inte minst inom naturfotografin som väldigt ofta visar upp saker som påverkar miljön och då inte i positiv bemärkelse ...
Ha en kanonvecka.
//Glenn