FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Intressant bokpaket


I väntan  på vår. Fabriksgatan, Åbo. 21.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Hämtade i kväll ut ett bokpaket från posten. Det är alltid lika spännande att se vad som hittas i ett bokpaket från en förläggare. Nu gällde det Maahenki Oy (www.maahenki.fi) och böcker på finska. Den ena boken innehöll "ramsor" om fåglar, illustrerade av naturfotografen Benjamin Pönttinen. Bilderna är mycket fina och "lyriken" säkert ok, dock inget som dessmera intresserar mig.

Den andra boken är ett mästerverk! Det visar sig handla om Leena Valkeapääs doktorsavhandling om samernas liv och kultur, men skriven på ett lättläst och konstnärligt sätt som gör att man bara vill läsa vidare. (Inte visste jag att en doktorsavhandling kunde skrivas såhär konstnärligt och litterärt proffsigt). Jag har ju bara hunnit provsmaka på olika kapitel, men känner instinktivt att denna bok vill jag verkligen läsa!

Boken heter kort och gott "Luonnossa" (i naturen) - med en underrubriken (direkt översatt) "Dialog med Nils-Aslak Valkeapääs produktion". Det är en tjock postilla på 287 sidor, i ovanligt format ("avlång"), på bra papper och med konstnärligt fina bilder.

Via en dialog som börjar med samepoeten Nils-Aslak Valkeapää tar Leena läsaren med på en fantastisk resa in i samernas värld som omspänner  både bredd och djup, en "reseskildring" på många plan: historia, natur, kultur, språk, identitet, livsöden, självupplevt - allt.

Hon är själv från södra Finland men gift med en same och sen länge bosatt i "Samelandet", och har på så sätt fått en fin inblick i detta intressanta folk.

Boken börjar hon med att berätta om en måltid, med ett kokt renöga på tallriken ... En härlig bok som jag ser framemot att bekanta mig med!

Inlagt 2012-02-21 21:39 | Läst 1921 ggr. | Permalink