FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Värden är liten


Vinterskog i gryning, Hirvensalo 20.2.2012 = 51 morgonen i år. Foto: Håkan Eklund.

Har en mysstund med Galen Rowells bok "Inner Game of Outdoor Photography" som egentligen är en samling med krönikor (66 stycken) som han i tiden skrev för tidskriften Outdoor Photographer.

När jag läser kapitlet "Prisoner in Paradise" kan jag inte annat än småle och inse att världen är liten. Han är på fotouppdrag på Fijiöarna och råkar ut för Cyclone Gavin som gör att han måste stanna kvar och vänta ut ovädret eftersom alla flyg är inställda. Han anger inga datum men jag vet att just den cyklonen passerade Fiji i mars 1985, för jag minns den väl - jag och frun Anita tillbringade då vårt första halvår i öriket (vi hade anlänt i november 1984, och redan varit med om två fruktanssvärda cykloner Eric & Nigel som skadade 80 % av alla hus i vår stad och dödade 28 människor med kringflygande plåtar och bråte).

Nu hittar jag inte min Fijidagbok, men jag minns en natt i mars 1985 när jag satt klistrad vid radion och lyssnade på rapporterna om den annalkande cyklonen Gavin. Sen visade det sig att cyklonen bytte kurs och passerade Viti Levu (huvudön där vi bodde) på sydvästra sidan.

Galen Rowell befann sig på Vanua Levu (Savusavu) som låg ännu längre bort från cyklonen. Sen har jag ett fint minne av Savusavu "airstrip" som jag landade på en gång tillsammans med min flyglärare Mark Ford (NZ) - ja, tänk vad allt som finns i "minnets dagbok".

Men, på den tiden hade jag ingen aning om vem Galen Rowell var. Jag var dock en flitig diafotograf, köpte Kodachrome 64 billigt av min kollegas son som jobbade i fotoaffär i Lautoka där vi bodde.

Angående bilden ovan: tog en omväg runt ön i morse, innan jag körde in till jobbet i Åbo. Vackert vit vinterskog överallt. Ok, i skuggiga områden är ju snön blåaktig, som inte alls är någon onaturlig färg i ett snölandskap.

Inlagt 2012-02-20 21:56 | Läst 1737 ggr. | Permalink