FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Samma namn i varje årgång


Gamla Humanisticum, Biskopsgatan, Åbo. 9 februari 2012. Foto: Håkan Eklund.

Årets första nummer av Luontokuva (Naturbild) har utkommit, 84 sidor högkvalitativ naturfotografering. Utgivaren är den finska naturfotoföreningen Suomen Luonnonkuvaajat (http://www.luontokuva.org/) med 3000 medlemmar. Layoten är bra, papperskvaliteten, trycket, innehållet - allt är högklassigt, informativt och njutbart.

I numret hittas hela tolv sidor med fina järvbilder (17 st) av proffsfotografen Antti Leino, killen som i decennier specialiserat sig på att fotografera detta vårt mest sällsynta rovdjur (ca 150 individer i Finland). Tio sidor fylls med isbilder, de flesta tagna under senaste två isvintrar, från förbindelsebåten som trafikerar på de legendariska utöarna Jurmo och Utö.

Ändå är det något som jag många gånger reflekterat över: denna förening har mer än 3000 medlemmar, men i tidskriften är det främst proffsfotografernas bilder som publiceras, eller sådana som är "semiproffs" (tar proffbilder, men har fotografering som hobby). En liten begränsad grupp; oftast är det samma fotografer, år ut och år in.

Var finns de 2900 andra medlemmarnas bilder?

Inlagt 2012-02-09 20:11 | Läst 1541 ggr. | Permalink
Fin bild!

Per
Svar från Håkan Eklund 2012-02-09 22:10
Jag gillar färgerna på den gamla byggnaden, avviker från alla tråkiga "moderna" betonghöghus ...
Passerar byggnaden varje dag på väg till och från jobbet.
- Hawk
Tja, skulle vara roligt att höra motiveringen från Luontokuva. F.ö. hoppas jag att juryn av deras årets naturfotograf är mer kritisk än de som ger utmärkelsen i Sverige. Är det så att man som kvinna har större chans om man är under 17 år eller råkar det vara så att kvinnorna i Finland bara fotar familjen?
//Ewa
Svar från Håkan Eklund 2012-02-09 22:08
Bra fråga, som jag inte har något svar på. Detta är nog en mans (gubb ...) dominerad förening, trots att fler och fler kvinnor nog börjat synas på möten - och i fotosammanhang. Jag är medlem nr 37 och har varit länge med i föreningen.

Men - jag har tillsammans med fotokompisar varit med och skapat en ny naturfotoförening i Finland där föreningsspråket är svenska = BioFoto Finland, och vi har faktiskt många kvinnor med (en tredjedel åtminstone). Vi håller just nu på att sammanställa vår första årsbok (med bra tryck) - där många av medlemmarna är med. Detta som alternativ till den mastodonta finska föreningen där man drunknar i mängden, och där "språket och kulturen" är majoritetens, och där det mest är de som lever på naturfoto som hörs och syns. Vi vill vara glada amatörer, som hörs och syns i vår egen lilla men flexibla krets.
- Hawk