FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lennart på Brännskär


Lennart Söderlund med sin fina Åfjordsbåt. Brännskär, Nagu 3.9.2011. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde ett lördagsbesök ute på Brännskärs skärgårdshemman tillsammans med styrelsemedlemmar ur Åbolands Skärgårdsstiftelse som köpte hemmanet när det gick under klubban senaste höst. De har valt unga Lennart Söderlund till arrendator som på bilden ovan visar upp sin egenhändigt byggda träbåt som han byggt på Fosens folkhögskola nära Trondheim i Norge.

Den 18 fot långa Åfjordsbåten är byggd av 14 granrötter, furugrenar och virket från två stora granar. Lennart berättade att det inte finns ritningar för en sådan här båt; man bygger utgående från hur lång kölen är. I början av 1900-talet höll denna typ av båtbyggande på att dö ut helt och hållet, men på 1960-talet började man samla information, tala med gamla båtbyggare och försöka återskapa kunskapen.

Senaste sommar seglade Lennart hem båten från Stockholm till hemsoporna på Kimitoön i Åbolands skärgård. Medelhastigheten under sträckan Stockholm–Mariehamn var så mycket som sex knop. De största riskerna på öppet hav är att båten är väldigt lätt, enbart 150–200 kilo, men med tre personer ombord plus packning och barlast gick seglingen rätt tryggt.

Lennart skall nu bosätta sig på Brännskär och utveckla skärgårdshemmanet till en intressant besökspunkt i den fina innerskärgården.

Inlagt 2011-09-06 15:01 | Läst 2852 ggr. | Permalink
Trevlig historia, båtbyggarkonsten är väl värd att uppmuntra.
Jan