FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I Stockholmsfönster


Kungsfiskare i Swarovskis skyltfönster, Stockholm. 26.2.2011. Foto: Håkan Eklund.

Det går ju bara inte att gå förbi ett skyltfönster med blänkande vackra kungsfiskarkristaller, och då är det ju svårt att låta bli att ta en bild.

Var på en walkabout med fru A från Värtanhamnen till Fotografiska, och det tog ett antal timmar med alla fikasstopp och bokhandelsbesök. Har man inte bråttom är det ju en upplevelse i sig att i lugn och ro beta av kvarter efter kvarter.

På fotografiska imponerade Sarah Moon (http://fotografiska.eu/Museet/Utstaellningar/12345); bilder som man kunde titta på hur länge som helst. Fotokonst i högsta potens.

Så här presenteras hon på museets webbplats:

"Sarah Moon är en levande legend. En av våra mest renommerade samtidsfotografer, filmskapare och konstnärer. Hon har under de senaste 35 åren gestaltat kvinnor, djur, byggnader och natur i sitt originella, magiska universum. Hennes modebilder med sin avsaknad av klichéer gjorde henne känd men är bara en liten del av hennes fotografiska arkiv. Hennes bilder lever på en mystisk plats mellan vakenhet och dröm, konst och mode.

På Fotografiska visas de mest publika och personliga bilderna ur Sarah Moons rika konstnärskap. Fascinationen för film och hennes sparsmakade förhållande till sepiatoner och skuggor. Utställningen 12345 innehåller över 200 bilder och två videoverk, The Red Thread och Contact.

Bilderna Sarah Moon skapat för de franska modehusen Chanel och Cacharel samt även de legendariska färgkompositionerna för Comme des Garçons talar alla ett egensinnigt, poetisk språk, både vad gäller plats och person. Allt som oftast representerar Moons bilder ett sökande efter det där svårfångade, oväntade ögonblicket, ibland både melankoliskt och makabert men alltid i rörelse. Hon planerar och iscensätter sina bilder minutiöst för att sedan vänta in det oväntade, ofta oskarpa ögonblicket i en förtrollande ljussättning.

Sarah Moon är född i England 1941. Efter den avslutade modellkarriären gjorde hon sig snabbt ett namn i den franska huvudstaden som en av de första, kvinnliga fotograferna inom haute couture. Hennes samtidigt extravaganta och mystiska kompositioner var en ny röst i 1970-talets Paris. Idag arbetar Moon primärt för sig själv och skapar bland annat kortfilmer baserade på sagor."

Inlagt 2011-02-28 13:50 | Läst 7470 ggr. | Permalink
Du kommer inte ihåg vad Swarrefiskarna betingade för facilt pris.....? Med tanke på vad deras handjagare kostar, så........ ;-)

/Oscar
Svar från Håkan Eklund 2011-02-28 20:11
Jag tittade aldrig på priset, eftersom jag utgick ifrån att det inte ryms in i min budget ...

Nöjde mig med att njuta av reflexerna :-)

Har för mig att prisnivån på olika glasprodukter av Sw är i storleksordningen 1000 euro.

h. Håkan