En guldgruva
Vid färjterminalen i Mariehamn, Åland. Februari 2011. Foto: Håkan Eklund.
Detta med städning och att ordna upp i "biblioteket" är en värld för sig. Oftast så motbjudande att ta tag i, men sen när man väl kommit i gång vill det aldrig ta slut. Och det är något som inte går att göra enligt order från frun; men när hon inte är hemma går det så mycket lättare, när man själv får välja ...
Som senaste veckoslut, med bättre halvan på jobbuppdrag i London. Då tillbringade jag ett helt dygn med att ordna upp i mina hyllor och tidskriftsarkiv. Och då tenderar ju halva tiden att gå åt att bläddra och läsa. Som i sig är en upplevelse.
Nu placerade jag de mest intressanta fototidskrifterna i en hylla nära min favoritplats i soffan, med skrifterna inom arms avstånd. Det vill säga lätta att plocka fram och bläddra/läsa i. Insåg att massor av nummer är mer eller mindre olästa, eller så har jag bara glömt ...
Jag har nästan en komplett uppsättning av Camera Natura, däremot inte Luonnonkuvaaaja (= Naturfotografen) som är de finska naturfotografernas medlemspublikation. Och det är den som jag nu börjat bläddra i. Hittar massor av intressanta saker att läsa, som bokrecensioner, debattartiklar, föreningsinformation osv.
I nummer 2/1996 finns en artikel om "Naturfotografens internet" som berättar vad internet är, vad internet kan erbjuda naturfotografen, exempel på webbplatser för naturfotografer. Härlig läsning. Enligt artikeln var det först 1993 som internet slog igenom; är dess historia verkligen så kort?
Ungefär då hade föreningen 1000 medlemmar; idag är de över 4000! Som visar hur snabbt fotointresset ökat som en följd av digitaliseringen.
Samtidigt kan jag i teve i realtid följa med folkresningen i Libyen; de senaste veckornas folkliga uppror mot härskarregimerna i de nordafrikanska länderna är ju ett resultat av internet och den digitala "revolutionen". Så visst är det stort med en world wide web!
Ang. blogbilden ovan: En äldre man med käpp kom ner till kajen i Mariehamn när tre olika färjor lade till, lastade/lossade och drog vidare. Jag fotograferade från övre däck på Siljabåten från Sthlm. Kanske var det en pensionerad sjöman/befälsperson som såg en stor njutning av att komma ner till hamnen och följa med dessa stora fartygs kajtrafik?