FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Tagen på bar gärning


Två uppstickare ur klorofyllen, Hirvensalo, Åbo. 11.5. 2009. Foto: Håkan Eklund.

Alla som fotograferat växter, med eller utan makroobjektiv, vet hur lustigt det kan se ut för förbipasserande. Eller olustigt. En och annan tror ju att de träffat på en död människa, eller ett fyllo. Jag har skrämt upp en och annan ...

Senaste vecka fotograferade jag för ett projekt ute på Runsala, hade valt en mindre frekventerad stig där jag slog mig ner med utrustningen för att ta itu med växtfotografering. Och det gäller som sagt att ligga lågt; jag brukar breda ut en regnkåpa och ligga på den. Som jag förstås gjorde. Visst hörde jag folk som passerade en bit bort, men det kunde ju inte jag börja bry mig om.

Sen blev det ett mera högljutt tissel och tassel, jag tittar upp, och där står en hel skolklass och ser glada ut - tills jag upptäcker min son mitt i högen, som hade känt igen mig!  Han går andra året i gymnasiet, och hans klass hade uteundervisning ute i lunden.

Men han skämdes inte för mig, tvärtom. De tyckte det var coolt med en farsa som hade en massa kameror och kröp omkring bland buskarna på alla fyra; "en sån farsa skulle jag också vilja ha" hade en kille sagt när de gick vidare.

Kanske de insåg att det krävs ryggrad att avvika från det normativa ...

Inlagt 2009-05-11 18:58 | Läst 2207 ggr. | Permalink