FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Från Sibirien


Sibirisk nunneört (Corydalis nobilis), Runsala, Åbo 10.5.2009. Foto: Håkan Eklund.

Vackert, soligt morsdagsväder under första halvan av dan. Sen mulet och lite regn. Gjorde en tvåtimmars vandring med bättre halvan ute på Runsala som i praktiken fungerar som en stadsnationalpark. Här hittas Finlands största enhetliga ekbestånd, men de flesta träd är inte sååå gamla. En stor del har väl i tiden gått åt till svenska flottan.

Just nu är det vitsippsmattorna som ännu dominerar, innan trädkronorna via kommande lövverk försänker markskiftet i en lång skuggperiod. Fotograferade bl.a. sibirisk nunneört vid ett torp, som hittas på många gamla tomter i Åbotrakten. Det är en växt som hör hemma i Sibirien.  

Hittade en intressant hemsida (http://www.luontoportti.com/suomi/sv/med) med  info om natur, så här skriver man om denna växt:


Sibirisk nunneört (Corydalis nobilis)

Familj: Jordröksväxter – Fumariaceae

Höjd: 40–60 cm. Med jordstam. Stjälk uprätt, rikt förgrenad.

Blomma: Zygomorf krona (ca. 20 mm). Fyra gul och vitbrokiga kronblad varav 2 delvis hopvuxna och ett försett med sporre. Två fria foderblad. Två ståndare (bestående av 1 hel och två halva ståndare dvs. sammanlagt 4). Pistillen uppbyggd av två fruktblad. Blomställningen en rikblommig klase.

Bladen: Två ggr. parflikiga. Bladen strödda.

Frukten: Mångfröig kapsel (15–20 mm lång) som liknar en skida. Många frön i kapseln.

Växtplats: Gårdar och parker, förvildad.

Blomningstid: Maj–juni.

Den sibiriska nunneörten utvecklar varje vår tidigt blommande skott ur jordstammen. Arten är en gammal prydnadsväxt från herrgårdar. Den klarar sig emellertid själv också efter att trädgårdsskötseln har slutat och har i södra Finland blivit ett svårutrotat ogräs i parkers gräsmattor. Den sibiriska nunneörten är giftig.

Inlagt 2009-05-10 22:04 | Läst 3300 ggr. | Permalink
Nu höll du på att orsaka en ångestattack med uttrycket 'morsdagsväder'. Trodde jag glömt bort lilla mamma idag men så kom jag på att i Sverige är det Mors Dag sista söndagen i maj. pust.
Fina blommor