FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Flitig


Mindre hackspett (Dendrocopos minor), Runsala, Åbo 7.5.2009.
Foto: Håkan Eklund.

Finns det något bättre sätt att vakna än ute i skogen, i ett timrat vindskydd omgiven av skogens ljudlandskap. Strax efter nollfyra vaknade jag av en ivrigt sjungande rödstjärt i träden intill. En bit bort startade en trädpiplärka sin morgonkoncert. Först nån timme senare väckte jag resten av gänget (unga tjejer o killar), vildmarksguidekursister som ville lära sig fåglar.

I gårkväll kunde vi i fin kvällssol njuta av trastsångre, gråhakedopping och fiskande skräntärna på nära håll vid en fågelsjö, och när vi långt senare kom fram till vårt nattkvarter vid en skogsstjärn ropade göken och morkullan drog. Hade en fin kväll vid lägerelden mellan våra två vindskydd. Sen en underbar sömn i sovsäck i härlig skogsluft. 

Men snabbt ändrar vädret. Vid morgonfrukosten svängde det och idag fick vi traska omkring i hård vind och regn; ändå fick vi ihop en fin artlista. Ute på Hangö udd som är ett bra flyttfågelställe (ledlinje) hittade vi en kattuggla som mobbades av koltrastar trots att den försökt gömma sig i en gran, en del arktiska vadare och flockar med alfågel. Till slut hade vi en efter omständigheterna bra artlista med bl.a. lärkfalk, fjällvråk och havsörn och många nyanlända tättingar.

Också mindre hackspett såg vi, samma art som på bilden ovan som jag tog på torsdagen.

På bilden kommer hannen ut med träspån som han hackat ut innifrån bohålet. Ett tiotal gånger kom han ut för att "tömma näbben". Klibbalen som paret valt till boplats ligger strategiskt utanför ett Naturum på ön Runsala, det är i en 6 m "stubbe", avkapad för att påskynda förmultning - som hackspetten varit snabb att utnyttja. Med en sån liten o klen näbb som arten har går det inte att bearbete alltför hårt och friskt virke.

Inlagt 2009-05-09 21:49 | Läst 2170 ggr. | Permalink