Nykomlingar
Vitkindade gäss betar utanför uggleskogen, Hirvensalo 20.9.2008.
Foto: Håkan Eklund.
Den vitkindade gåsen är egentligen en arktisk art som häckar upp på Grönland, Svalbard och längs ryska ishavskusten och som tidigare endast kunde ses i Sverige och Finland under vår- och höstflyttning. Numera är det annorlunda.
Sedan 1970-talet har en Östersjöpopulation bildats, första häckningen i Sverige skedde 1971 (Gotland) och tio år senare började de häcka i Finland och Estland. I slutet av 1990-talet beräknades 5000 par häcka längs östersjökusten. Hur många de är idag vet jag inte (har ännu inte kollat), men populationen har säkert tiofaldigast.
Nu i september räknades vitkindarna i Helsingfors och Åbo, 7 700 respektive 2400 rapporterades. På bilden ovan en del av en flock här i mina strövmarker ute på ön Hirvensalo.
Den arkiska populationen som räkans i 100 000-tal ser man inte mycket av i Finland. Normalt kommer de ner längs sjösystemet på den ryska sidan, för att sen använda de vidsträckta strandängarna runt Matsaluviken i Estland som rastplats. I månadsskiftet september/oktober är det ett ståtligt skådespel att besöka dessa fina estniska fågelmarker, samtidigt rastar tranor i tiotusental i samma område.
Detta är alltså en art som tillhör vår europeiska fauna; annat är det med den inplanterade kanadagåsen - den kunde jägarna gärna skjuta bort. Varenda en! Att plantera in arter som tillhör en annan världsdel kan betraktas som faunaförorening!
h. Hawk