FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En ursprungskultur på undantag

Foto: Jyrki Kallio-Koski. Ur Nature Exposed I (240 s/2022).

 I en krönika i dagens Hufvudstadsblad berättar Anna-Lena Lauren om en reportageresa till Taimyrhalvön i Ryssland, och om hur ryssarna behandlar sin ursprungsbefolkning. Inte heller Sverige, Norge och Finland har mycket att skryta med; i Norden har samerna historiskt sett blivit undanknuffade, förflyttade och mer eller mindre tvångsassimilerade.

 I Finland ska sametingslagen reformeras, en reform som skjutits upp gång på gång. Största motståndare är Centerpartiet; en lång historia.

 ”På naturens villkor” är rubriken för fotografen Jyrki Kallio-Koskis artikel om samer i årsboken Nature Exposed I, som kom ur trycket i början av maj.

Utgivare https://ammattiluontokuvaajat.fi/yhteystiedot/,  vars styrelse nöjer sig med att hålla boken undangömd i ett lager.

 Så här inleder han sin text:

”Renskötande samer i Lappland har alltid levt på naturens villkor. I fjällvärld och ödemark har de hittat allt de behöver, allt från skohö till bär, fisk och brännved. Renarna hittar sin föda i terrängen och genom att idka betesrotation ser renskötarna till att markerna inte överbetas. Men att flytta stora hjordar från ett betesområde till ett annat, i enlighet med årstiderna, är ett tungt och tidskrävande arbete. 

Renskötsel är naturbruk på naturens villkor. Oberoende av väder, storm eller stark köld –  måste renarna ses till. Också i tätaste snöstorm måste renskötaren hitta sina landmärken, men han känner markerna. I dag finns det nyttiga hjälpmedel som underlättar rörligheten, bland annat i form av GPS-mottagare samt terrängfordon både för barmark och snö. 

Klimatförändringarna medför nya problem och utmaningar för renskötseln. Höstarna blir längre och den första snön faller allt senare. Ofta smälter den och marken fryser till. I avsaknad av skyddande snö täcks den höstvåta marken lätt av is som försvårar renarnas åtkomst till lav. Också många fåglars födosök påverkas. Detta gör att renarna nuförtiden måste utfodras också på kalfjället vilket är både kostsamt och arbetskrävande. Under kalvningstiden är rovdjurshotet ett ytterligare problem. För renskötarna gäller det att då vara i rörelse dygnet runt. 

Det förändrade subarktiska klimatet gör också att palsmyrarna sakta men säkert tinar upp. Tidigare blommade hjortronen senare på palsarna och gav en rik bärskörd. Nu kollapsar de unika formationerna i sommarvärmen. 

Denna idylliska bild kunde också vara verklighet men de stora besöksmängderna nöter dessvärre på miljön. Bland besökarna hittas också sådana som inte respekterar Lapplands natur. Desto lättare det är att nå stugor, desto säkrare är det att folk lämnar efter sig tomflaskor, burkar och förpackningsavfall – tydligen väger det medhavda mera när det är tömt på sitt innehåll. Forststyrelsen har berättat om enorma avfallsmängder och missbruk av stugor och toalettutrymmen som skapar extra kostnader. Pengar som är bort från normala underhållsarbeten. 

Respekt för natur borde ligga i allas intresse. Ingen av oss vill väl att den förväntade naturupplevelsen ska ske i nerskräpade marker. För att fritidsfolket och näringsidkarna ska nå samma mål, krävs målmedvetet upplysningsarbete. Rätten att få röra sig i natur och kunna njuta av den  tillhör oss alla, därför gäller det att tillsammans värna om de naturvärden som vi har. 

På kalfjället har det alltid varit blåsigt, men under de senaste åren betydligt mera än tidigare och vinterstormarna är allmännare. Men oberoende av alla väderförändringar måste renskötaren få sitt levebröd från naturen.

 Turister har alltid lockats till Lappland. Under de senaste åren har besöksantalet ökat explosionsartat, liksom alla programtjänster. Coronapandemin stoppade tillfälligt upp de utländska besökarna, men den inhemska tog i stället över. Till sitt förfogande har de välskötta skidspår och vandringsleder, naturstigar, terrängcykelrutter, snöskoterleder, raststugor, glasigloos för norrskensskådning och logimöjligheter i alla prisklasser. Det finns safaris, restaurangtjänster och underhållning av alla de slag. ”

Inlagt 2022-12-30 11:16 | Läst 1250 ggr. | Permalink