FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Unikt möte i skogen


Vitryggig hackspett (hona) i Åbo stads skogar - som är en mycket fördömlig skogsägare och låter skogsområden sköta sig själva (för folk och fä ...). Foto: Håkan Eklund.

Ifjol tog det mig tre månader och ett tjugotal "sökningar" i lämpliga hackspettskogar innan jag den 30 mars såg min första, den på bilden ovan.

Idag gick jag femtio meter in i en skog (var på promenad med frun) när jag mötte en skådare som stod stilla på en stig med sin handkikare. Han pekade framåt, och se - där i en död gran på två meters höjd över marken jobbade en vitrygghona!

Ibland har man tur. Jag hade kameran i bilen, men iddes inte gå och hämta den. Ljuset var tråkigt och ville heller inte störa fågeln i onödan. När jag kollade in spetten med min handkikare såg jag plötsligt också en trädkrypare passera, födosökande = två specialist arter i skog (som kräver gamla träd; vitryggen gillar helst lövskog).

Vitrygghonan höll frenetiskt på att bearbeta barken, kilade in näbben mellan stammen och barken för att hitta ätbart. Liksom på bilden ovan, krävs det tillräckligt med död ved/döda träd i ett skogsekosystem för att olika specialist arter skall kunna överleva.

Det ÄR detta som skogsägare INTE tycks förstå, än mindre skogsindustri och politiker. Också många "vanliga" människor tycker att det ser slarvigt ut i skogen om där finns döda träd, som bara är ett tecken på okunskap. I ett naturligt skogsekosystem har det under tusentals år funnits allt från unga till gamla och döda träd, som skapat den fauna som taigaskogen har. Och skall ha.

Men - snikenheten har gjort att endast små fragment finns kvar.

Inlagt 2021-01-09 13:51 | Läst 449 ggr. | Permalink
Håller med dig Håkan. Många tycks sakna insikt om att en riktig skog är ett kretslopp och inte en granåker med lika gamla träd.

Hälsningar Jörgen
Svar från Håkan Eklund 2021-01-09 21:45
Precis så är det.
- hawk