FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotoprat i Kapstaden


751+630+620 sidor klokskap av riktiga statsmän, med Mandela som min favorit, Obama nummer två.

Nedan en opublicerad text som jag skrev efter en kväll med frilansfotografen Markus Zeffler på ett gammaldags pensionat i Kapstaden. Vi (familjen, fru + 3 barn) var på vår sista semester från lärarjobbet i Botswana, körde runt i landet under en minst sagt spännande och omvälvande tid.

Läs den som har intresse.

Kapstaden, februari 1994

 

På lyktstolpar och trafikmärken längs vägarna i landet hänger Mandela och de Klerk. De är de enda synliga tecken på det stundande valet där de förtryckta för första gånger får vara med.

 Stadshuset i gruvstaden Kimberley väntar på de Klerk. Slumkvarteret Nyanga utanför Kapstaden har besök av Mandela.

 Till presidentvalet i Sydafrika i april väntas sjutusen utländska journalister, observatörer och monitorer. Markus Zeffler (27) från Bremen i Tyskland är inte inräknad i det talet. Han är ute på egen hand, för att se och lära. Handgripligen.

 Markus har beslutat sig att bli internationell nyhetsfotograf. Problemet är att ingen ännu vet vem han är men hans långsiktiga mål är mycket specifikt: att ha en pärmbild publicerad för Newsweek inom två år!

 Hans kortsiktiga plan är att få bilder sålda senast i juni, att ha mat för dagen. Tills dess räcker egna sparade slantar.

 Sen en månad tillbaka har han följt Mandela och de Klerk runt Sydafrika. En dag ett unikt bilddokument.

 –  Skillnaden mellan mina bilder och de etablerade fotografernas är närmast obefintlig, säger Markus och visar mig sin växande portfolio av extremt högklassiga diabilder från de båda politikernas valuppträdanden. Bilder från slumområden och högtidliga stadshus, slummens upphetsade arga svarta massor, vita allvarliga ansikten under festsalarnas kristallkronor. Närbilder av Mandela och de Klerk.

– Skillnaden ligger inte i fototekniken. Allt står och faller på kontakter. Att känna de rätta människorna, att bygga upp ett nätverk av kontakter för olika ändamål, att veta var det händer saker, att vara på rätt ställe i rätt tid, att få ut bilderna till köparen, att få sitt namn accepterat.

Det är det jag håller på att lära mig just nu.

 Det är en lång och krokig väg Markus har framför sig. Men han vet vad han vill, det är det som räknas. Han tillhör den unga generationen världsresenärer som rest flera varv jorden runt. Alltid med kameran i bagaget.

 Senast fasta jobb hade han i Thailand. Som dykarinstruktör. Innan han kom till Sydafrika reste han två månader omkring i Kambodja där han ofta liftade med FN flygen in till otillgängliga områden för att dokumentera med sin kamera. Detta är andra gången i Kapstaden. Senaste gång kom han på motorcykel ner genom hela Afrika! Det tog honom nio månader. Globetrotter generationen har skinn på näsan.

 Han har försökt slå sig ner i Tyskland igen, det gick inte. Det tyska samhället är alltför perfekt och välfungerande för en inbiten globetrotter som Markus.

 I Tyskland är man en liten kugge i ett stort kugghjul, tycker han. Alla kuggar är lika. Likaså kugghjulen. Man liksom behövs inte. Systemet fungerar ändå. Det finns så många kuggar där hemma. Som passar in. De här tankegångarna känner man som mångårig biståndsarbetare väl igen!

 Vi sitter i Markus lilla rum på Palm Court Lodge i Kapstaden och tittar på hans bilder. Inte långt från den finländska ambassaden vid foten av mäktiga Table Mountain. För sitt oansenliga rum på det hemtrevliga pensionatet betalar han 65 rand per natt. På gatan utanför står en liten hyrbil som han följer Mandela med under dennes veckolånga besök i Kapstaden. Den begagnade bilen han köpte i Johannesburg för 6000 rand säckade ihop efter tre veckor, och en allvarlig bilolycka undveks med en hårsmån.

 I Kapstaden har han lärt känna Newsweek fotografen Mark Peters, en vit zimbabvier och har haft tjugo omslagsbilder för Newsweek under de senaste tolv åren.

 Markus visar upp senaste numret av Newsweek med en av Peters bilder av Mandela utanför fängelset på Robben Island.

 – Titta här, säger han, en helt enkel och fantasilös bild i en så stor nyhetstidning av en så känd fotograf. En leende Mandela i solglasögon på fängelsegården. Alltför snällt.

 Betydligt bättre bild har lokaltidningens fotograf på Cape Times presterat säger Markus och vecklar ut dagstidningens första sida med Mandela kikande ut mellan cellfönstrets galler. Där han tillbringat en stor del av sina tjugosju fängelseår.

 – Den här bilden berättar mera, den ger läsaren en vision av hopplöshet och förtvivlan. Att i åratal se friheten genom tjocka järngaller.

 Bilder skall tala, säger den blivande nyhetsfotografen medan han jämför de båda bilderna.

 Markus Zeffler missade båtturen ut till Robben Island när Mandela och fem före detta medfångar gjorde ett besök på den förhatliga fängelseön. Markus kom en dag för sent ner till Kapstaden. De femtio platserna till förfogande för gäster, press och andra intresserade var alla upptagna.

 I stället följde han Mandela ut till den enorma kåkstaden Nyanga som ligger intill motorvägen mittför flygfältet. Nyanga är en av Kapstadens många förstäder, men till skillnad från de vitas prydliga förstadsvillor är Nyanga ett myller av deprimerande fattigdom. Ett hav av plåtskjul och ruckel sammanvävda av en spindelväv med tvättlinor och gyttjiga stigar. En av Sydafrikas många tidsinställda bomber som väntar på detonationen.

 – Det finns inga vita som rör sig i sådana här områden, säger Markus. Ett sätt att nå ut till de priviligierade är via bilder. Det är det som lockar mig till nyhetsfotografin, att kunna påverka, väcka till insikt, att visa hur jävligt somliga kan ha det, att något måste göras. Det ger mig en känsla av engagemang, att vara med och påverka.

 Samtidigt är han lite orolig för sin dyra, oförsäkrade kamerautrustning. Inte ens mediefolket går säkra i kåkstäderna. Det är många journalister och filmteam som återvänder tomhänta. Allt har stulits, bil och utrustning. Emellanåt kvitteras ett uppdrag med överfall och misshandel.

 De vitas Kapstad är en av världens vackraste och mest behagliga städer. Definitivt inte en afrikansk stad. Klimatet, människorna och arkitekturen är genomeuropeiska. Det är få svarta ansikten i stadsbilden. Precis som om apartheid fortfarande levde. Man liksom väntar när de pösande slumområdenas vallar skall sprängas, och de svarta formligen välla in till de rikas sagovärld.

 – Du såg väl betongplattorna på N2:an när du passerade Nyanga igår, vet du varför de sätts upp? Jo, för att de svarta inte skall kunna kasta stenar på de förbipasserande bilarna! Ifjol blev 62 bilar stenade. Alla med vita förare.

 Nu spenderar de vita beslutsfattarna åtta miljoner rand på att bygga betongvallar mellan motorvägen och slummen, för att skydda de vitas fina bilar. Inte en rand investerar man i drägligare bostäder för innevånarna i slumområdet, ännu.

 Det får bli de nya makthavarnas uppgift. Att dagligen se rikedomen susa förbi ens torftiga plåtskjul måste kännas tungt. För åtta miljoner skulle man få mycket till stånd för dem som bor i skjul värda åtta rand.

 – Att se Mandela tala till dessa desperata människor i Nyanga igår var en upplevelse, säger Markus. De ser upp till honom som en frälsare. Att allt skall bli bra när han och ANC kommer till makten. Men så lätt blir det inte.

 Sydafrika är en som tidsinställd bomb, och det är därför Markus är här. Coverphoto by Markus Zeffler är bara en tidsfråga.

 Håkan Eklund, Sebele, Gaborone, Botswana (febr. 1994)

 

Inlagt 2020-12-04 16:46 | Läst 563 ggr. | Permalink
Intressant läsning!

Googlade hans namn, om det är samma person så bor han i USA nu och håller på med film.

Oklart om han fått någon första sida men det kanske du vet.

Trevlig helg!

Daniel
Svar från Håkan Eklund 2020-12-05 09:38
Oj, kul. För länge sen googlade jag också hans namn och såg att han kopplades ihop med film, men märkte inte då att spåret ledde till USA.

Ja, vi hade en intressant kväll. Vi satt i pensionatets teverum (där en massa äldre damer från UK höll till, som tillbringade den usla brittiska vintern i Kapstaden) och pratade. När min fru med barnen gått till vårt rum, for jag och Markus ut till en pub i stan där vi fortsatte diskussionen.

Det som jag ångrar är att jag inte följde med honom dagen efter, när han skulle fota Mandela på ett valmöte i en kåkstad i utkanterna av Kapstaden. Han ville att jag skulle komma, men jag förstod att min fru och barnen inte skulle ha gillat det, avstod.

Nu efteråt känns det som en missad opportunity ...

Nej, jag vet inte om han nådde det målet, med omslagsfotot ...
- hawk