FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Håller med norrmännen


Så här industrialiseras vår natur, artikel ur senaste nr av norska Natur & Foto som fyller tio år. Text och foto: Kai Jenssen, Norge.

Om detta hade jag ett helt kapitel i min egen bok, "Samtal i gränsland" (Scriptum, 2019), om hur skogsmarkerna i mitt "uppväxtlandskap" Österbotten förvandlas till ett oigenkännligt industrilandskap. Torra hällmarksskogar är bra och stadig grund för de tvåhundra meter höga vindturbinerna, därmed förstörs de skogar som hittills fått vara lite mera ifred för skogsbruket eftersom de inte varit så produktiva för ekonomiskogsbruket.

Energiformen är säkert bra, men om dessa monsterparker placeras i hittills oförstörd natur, är priset mycket högt. Alltför högt. Vad finns sen kvar av vår natur om skogar, fjäll och kustområden fylls med vindkraftverksparker som syns på många mils avstånd? Dessutom blir de till ett riskabelt no-go-område pga de faror som propellerdjungeln för med sig: rotorblad som kan lossna,  (har hänt några gånger i Österbotten), isbitar som flyger omkring, etc.

Jag lyfter på hatten för naturfototidskriften Natur & Foto att de tar upp detta ämne. Om våra fina naturfotopublikationer och -böcker enbart fylls med vackra bilder skapar vi en förljugen bild av den värld vi lever i. Också naturfotografer borde tänka som pressfotografer och lyfta fram olika hotbilder, sådant som behöver exponeras för den stora allmänheten. För att skapa motkraft, och diskussion.

Ett område som exploaterats för vindkraftverksparker är för evigt förstört (ett enormt vägnät, betongfundament etc.). Dessutom består rotorbladen i en turbin av 30 - 50 ton fiberförstärkt armerad plast, material som inte går att återvinna = problemavfall!

Fy för den lede ...

Inlagt 2020-11-18 13:53 | Läst 507 ggr. | Permalink
Det är mycket positivt att skövlingen får mer och mer plats i media. Även några politiker tar upp den här skövlingen av vår natur och gör det till en viktig fråga. Men dom som får frågan svarar som vanligt att vi ska utreda först. Sen vill man helst inte höra mer. Men Jens Holm, Nooshi Dagostar V och Rebecka Le Moine MP jobbar på och tar ofta upp frågor som gäller djur och natur. Le Moine är mycket kunnig. Tyvärr alldeles för sent enligt min mening. Det är ju högerns kompisar som bestämmer vad som får skövlas eller inte. Där är jag också lite besviken på naturfotograferna och naturskyddsföreningen. Dom har stuckit huvudet i sanden alldeles för länge.
Sten
Terje Hellesø 2020-11-18 15:38
Kunde inte sagt det bättre själv. Har kämpat länge här i skogslandet Mullsjö, men fått se den ena fantastiska skogsbiotopen efter den andra försvinna... Det kallas för ”skogsvård”, så man kan hålla dig för skratt. Man får kämpa mot den stora massan av människor som inte kan förstå varför man bråkar, då det ju finns så mycket skog i Mullsjö. De flesta kan inte, ofta av ren okunnighet, inte förstå skillnaden på skog och trädplantering. Eller som den alltid lika allvarligt ”roliga” Donald Trump sa som orsak till bränderna i Kalifornien, att det berodde på att man hade städat så dåligt i skogarna. Löv och annat löst bråte brinner ju så bra... Man tar sig för pannan, gnisslar tänder av ilska och undrar om det inte snart är dags att något annat djur kan ta över efter människan, innan det är alldeles för sent. Tycker själv att naturfotograferna är osedvanligt tysta i många hänseenden; både vad gäller skogen, vargfrågan mm. Jägarna och skogsbolagen får vara alldeles för ensamma med att sprida information till allmänheten. Jag fotograferar trädplanteringarna, visar med brutal tydlighet och ironisk humor det löjliga i detta. Flera borde göra det. (Ursäkta, men nu blev min kommentar en roman)
Joakim88 2020-11-19 07:33
Bra skrivet där Terje!
Vi använder för mycket energi och måste därför ta till alla möjliga och omöjliga energikällor. Oersättliga naturvärden utplånas för alltid.
Det finns bara två alternativ: antingen minskar vi får energiförbrukning per person radikalt eller så måste vi begränsa antalet förbrukande människor på ett eller annat sätt. Det vi håller på med är INTE hållbart.
syntax 2020-11-18 19:17
Jag håller med Sven. Det vi håller på med kan inte hålla på längre sikt. Det leder obönhörligen till självreduktion på det ena eller andra sättet. Förutseende personer har greppat denna sak länge. Exempelvis Thomas Malthus redan i början av 1800-talet.
Vill skogsvännerna och naturmänniskorna behålla skogarna, så får man gå hem till folk och dra ur sladden, förbjuda nytt mobilköp varje år, reducera köttmängden på bordet till 1950-talsnivå, införa lagstadgad enbarnspolitik (inga som helst bidrag efter första barnet), och så vidare, och så vidare...
Lycka till. Får nu se hur det går i nästa val för förespråkarna för en sådan politik.
Sven Blomquist 2020-11-19 07:18
Vi kommer kanske/troligen att få "hjälp" av multiresistenta bakterier som utvecklas i en allt snabbare takt.
Dessa industriparker kan placeras i redan exploaterade områden, som det finns gott om. Punkt.
- hawk
syntax 2020-11-18 23:00
Det lär väl finnas någon rätt bärande anledning till att så inte sker.
Frågetcken.