FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Omväxlande fotoljus


Mjölkört (Epilobium augustifolium), Hirvensalo, Åbo 11 juli 2008.
Foto: Håkan Eklund.

Så blev det mulet igen och regnväder är att vänta. Suck. Men ändå kan ljuset vara hur spännande som helst. Passerade i kväll ett bestånd med möjlkört och de ljust violettröda kronbladen lyste upp grådasket, precis som om de riktigt kom till sin rätt i just detta ljus.

Det är ju ljuset som gör detta med fotografering så intressant; det växlar ju hela tiden och modellerar om motiven stup i kvarten.

I den superintressanta boken "Kan man äta sånt?" av Inger Ingmanson (Raben Prisma 1978) skriver hon att mjölkörten har minst 85 olika namn på svenska. Det antyder också vilken betydelse örten haft för människor under tidigare generationer. Namnet mjölkört kommer från tron att växtens blad ökade kornas mjölkningsförmåga. Namnet rallarros från noteringen att denna växt etablerade sig först på banvallarna och följde alltså rallarna på deras väg genom Sverige och Finland.

Under dåliga tider användes rötterna (torkade och rostade) till allt möjligt, bl.a. som ersättning för kaffe och för att dryga ut mjöl.

Inlagt 2008-07-11 22:07 | Läst 8406 ggr. | Permalink
tack för den intressanta informationen:))
älskar fakta...slukar faktaböcker:))
alltid roligt att lära sig något nytt:))
oxå...dessa rallarrosor har jag varit nyfiken på länge...de flesta i min familj är eller har varit rallare...så...;))
/E.T