FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotografering verkade svårt


Favoritladan nere vid fågelviken. Friskala, Åbo 18.7.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 200/366.

Innan jag våren 1968 köpte min första systemkamera (Canon FX) på avbetalning (som fattig sextonåring) inhandlade jag tre fotoböcker som jag hittade på Montins bokhandel i Vasa: Kamera i motljus (1958) av Svante Lundgren, och Motiv i natur (1962) av samma fotograf/författare. Dessutom Knut Feldts bok Träna med kamera (1964).

Den sistnämnda var lättförståelig och är "sönderläst" (mest beroende av dålig limning). Svante L:s bok om naturfotografering älskade jag, en bok som känns tidsenlig än i dag. Men vissa kapitel i motljusboken hade jag svårt med, speciellt kapitlet om Gammavärdet (= exakt mått på gradiationen, dvs. svärtningsskillnader hos ett negativ). Kanske mest beroende på att jag aldrig ännu fotograferat, sett ett negativ - eller visste något om mörkrumsarbete. Respekten för fotografer och fotografering växte sig stor. Allt verkade rätt invecklat.

Men jag lärde mig med åren.

Sen blev det teknologibyte, året var 2005 och jag köpte min första DSLR. Läste in mig på pixlar och histogram, och begrep just ingenting. Kände mig vilsen på nytt.

Men jag lärde mig med åren ...

Inlagt 2020-07-18 21:03 | Läst 858 ggr. | Permalink
Japp så är det, startade själv med en Sony a37 2012 och fotograferade i automatik läget ( symbolen var grön) och så körde jag i nästan två år innan mitt ex köpte några fototidningar där det bland annat stod om hur bländare/slutartid/Iso m.m fungerade och hörde ihop. Började att fotografera i läget A, aperture läget.

Dec 2018 inriktade jag mig mot fåglar och fick ett ypperligt bra tips från Jan här på fotosidan att fotografera i manuellt läge med auto iso.
Kör det än idag och det fungerar ju bra för mina fågelbilder :)

Fin bild!