FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vitryssen i åkern


Kusinerna: sångsvan och mindre sångsvan. Nådendal 10.3.2020. Foto: Håkan Eklund. Nr 70/366.

Idag slog jag två rekord:
1) identifierade en fågelart via kameran
2) fick en ny årsart (dessutom en guldkantad sådan) utan att stiga ur bilen

Ibland är det lätt.

Såg via en ornitologisk sajt att det fanns mindre sångsvan i en sångsvansflock på en åker utanför staden Nådendal. Åkte dit, hittade genast flocken (och ca 10 skådare). Svanarna höll till ute på en åker rätt nära en livligt trafikerad väg. Jag stannade på vägkanten, hade tubkikaren i baggageutrymmet och kunde inte stiga ut med risk för att skrämma flocken. Kollade med handkikaren men hade svårt att exakt se vilken som var den mindre - som just då befann sig mitt i flocken, och de var rätt rörliga när en del fåglar flög iväg.

Jag tog några bilder med 500 mm, förstorade bilden ordentligt på displayen - och hittade den rätta. Det är, förutom storleken, näbbens som avslöjar: den mindre har halva näbben svart.

På bilden ovan är fågeln närmare, och bort från flocken på ett tjugotal fåglar. Vid jämförelse med en sångsvan är den betydligt mindre och mera "gåslik" med kortare hals, som syns tydligt på denna bild.

Mindre sångsvan häckar i ryska tundraområden, bl.a. på ögruppen Novaja Zemlja som skiljer Karahavet i öst från Barents hav i väst.

En sällsynt genomflyttare som jag inte ser varje år, i fjol hade jag den inte - men nog 2018.

Inlagt 2020-03-10 17:32 | Läst 691 ggr. | Permalink
Trevligt! Har sett såna vid två tillfällen, men det är längesedan nu.. Det är bra när man har dom jäms med vanlig Sångsvan för jämförelsens skull! Själv 'artade' jag en Stenknäck i mitt närområde idag, tack vare kameran.. Näbben blev tydlig när bilden förstorades!
Hälsn!
Kul :) Spännande att se "nya" arter!