FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Välkommet ljudlandskap


Där sånglärkorna sjunger. Mietois 9 mars 2020. Foto:Håkan Eklund. Nr 69/366.

Efter två urbana dagar i huvudstaden kände jag att min själ behövde öppna vidder. Körde en bit norr om Åbo, parkerade för några timmar i ett agrart landskap.

Hittade stora flockar med nyanlända flyttfåglar: sädgäss i hundratal, 20-tal bläsgäss, dito med kanadagäss, hundratals tofsvipor, en ljungpipare samt vårens första krickor. Gjorde inga försök att ens försöka fotografera. Seriös fågelfotografering kräver tid, gärna gömslen och andra förhandsarrangemang.

Skönt att bara njuta och lyssna till sjungande sånglärkor och högljudda flockar med sångsvan som i små flockar passerade förbi. Mot norr. Ett vårligt ljudlandskap som gav massor med positiv energi.

Sitter nu i kväll med Stephen Kings bok Att skriva. En hantverkares memoarer (2001) som jag inhandlade och läste för 18 år sedan (tänk vad tiden går ...).

Inser att jag inte minns mycket av boken (endast det att han i slutskedet med bokprojektet var nära att bli ihjälkörd). Kul att läsa om hans tankar och funderingar kring skrivhantverket, nu när jag själv vet hur det känns att i månader slita med texter. Han ger inte mycket för skrivkurser, "bäst lär du dig genom att läsa mycket och skriva mycket", säger han. Det finns inga genvägar.

Det är precis som med fotografering, idrott, musik och motsvarande hantverk, sånt som skall läras genom att öva. Regelbundet. Helst varje dag.

Inlagt 2020-03-09 18:01 | Läst 734 ggr. | Permalink
Fina tankar om öppna vidder!
Och även att röra sig utan planering i naturen, är också viktigt att öva! :)
/B