FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Pappa till tre årsböcker


Pappa till alla tre. Foto: Håkan Eklund. 16 februari 2020. Nr 47/366.

Fick under veckan OA-Natur och BFF:s årsbok med posten och det slog mig att jag är "pappa" till båda.

Innan uppdraget i Söderhavet (senhösten 1984) hade jag förverkligat en gammal dröm, att se till att den naturhistoriska föreningen Ostrobothnia Australis (jag var sekr. i många år)  i Vasa fick en egen årsbok. Föreningen fyllde 60 år, och vad passade då (1984) bättre än att etablera en egen årsbok - som jag var redaktör för. Slutresultatet var uruselt (numera bra), tyckeriet visste inget om layout och jag som beställare än mindre. Men substansen i numret är värdefullt. Och notera, storlommarna är tecknade av Gunnar Brusewitz - en stor vän av föreningen och det kustsvenska Österbotten som han besökte många gånger. Med kompisen Hans Hästbacka som lokalguide, omnämnd i några av GB:s böcker.

BioFoto Finlands årsbok tog jag initiativ till 2012, och då hade jag mera erfarenhet efter att i tolv år jobbat med tidskriften Skärgård. Använde samma format och koncept. Min gamla vän Johan Ulfvens som är teknisk redaktör för BFF:s årsbok var med som medarbetare i OA-Natur 1984.

Nafoboken är egentligen en kurspublikation som jag initierade för mina kursdeltagare vid Axxell Utbildning (vi ställde ofta ut på Fotomässan i Sthlm, när den ännu levde ..), specifikt för en specialyrkesexamen för fotografer, med natur som kompetensområde. Den specialutbildningen upphörde 2018, samma sommar som jag blev "friherre". Varje tid med sitt. Men spåren lever länge. Och ringarna på vattnet. De flesta som deltar med material i BFF:s årsbok är f.d. "Nafoiter".

Inlagt 2020-02-16 22:10 | Läst 770 ggr. | Permalink
Mycket imponerande! Säkert väldigt se- och läsvärda alla tre, hälsningar/ Björn
Svar från Håkan Eklund 2020-02-16 22:25
Ett resultat av att jag alltid gillat trycksaker, tidskrifter och böcker. Ett hantverk i sig, som lever länge.
- hawk
Den här typen av tidskrifter har jag varit storkonsument av. Idag har jag inget kvar. Varför kan du nog ana. Måste ändå medge att intresset svalnat lite de sista åren. På 80/90 och första åren på 2000 prenumererade jag på mängder av foto och jakt/fisketidningar. Dom finska Svenskspråkiga Jägaren, Finlands Natur och även Suomen Luonto och Eläin maailma. Det blev också många Luonnon Kuvaaja och Kamera Lehti. Det var då det enda sättet att få reda på resultatet på Suomen Luontokuva
Du kan verkligen känna dig stolt över att få vara med på allt det här. Jag säljer inte längre bilder men minns känslan när man kunde få omslag och uppslag i fler fiske och jakttidningar.
Natt på myren : bara rubriken får det att vattnas i munnen.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2020-02-17 17:47
Ja, det är omöjligt att samla på alla specialtidskrifter som finns. Jag har några få, men visst kittlar det i fingrarna när man ser intressanta sådana (som man inte har).
- hawk
Du är både jäkligt duktig o produktiv - respekt! Hälsn, LO
Svar från Håkan Eklund 2020-02-17 17:48
Allt är relativt, inom vissa områden (som man gillar) används förstås mera krut.
- hawk
Jag ser att det står ”Finlands äldsta havsörn” på biofoto finland. Detta låter ju spännande är ju som du säkert vet riktigt intresserad av örnar. Vet att Sveriges äldsta blev strax över 30år och hittades 2011 om jag inte minns fel.
Förmodligen svårt att få tag i en tidskrift från Finland men nyfikenheten får väl stå kvar :)

Kul med böcker och Grattis får jag väl säga till tre stycken:)
Svar från Håkan Eklund 2020-02-17 17:45
Artikeln handlar om en havsörnshanne som var 37 år vid fotografering i fjol.
Annars: det går säkert att köpa lösnummer av årsboken, kolla hemsidan: https://www.biofoto.fi/
- hawk
Joakim88 2020-02-17 20:12
Otroligt 37år tack för info och länken :)