FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vid sovjethangaren


Blomsterfotografering framför en f.d. sovjetisk flyghangar, Haapsalu, Estland
17.5.2008. Foto: Håkan Eklund.

Tiderna förändras. För knappt tjugo år skulle den här bilden har varit rena rama "dödsdomen", som skulle ha resulterat i långa fängelsestraff, kanske förvisning till Gulagarkipelagen i Sibirien?  I dessa hangarer stod ryssarnas Mig-plan parkerade, hangarerna finns i långa rader. Från det här flygfältet startade också de bombflottiljer som bombade Finland under andra världskriget, då såg säkert hangarerna annorlunda ut - om de hade några.

Vid varje Estlandsresa gör jag minst ett besök här vid sovjetarméns gamla militärflygfält strax utanför Haapsalu i västra Estland; estlandssvenskarnas gamla "huvudstad". Fågelvägen är inte detta långt borta från den finländska sydkusten.

Nu är allt detta historia, tack och lov. Via Estlands självständighet förpassades området till ett övergivet "spökområde" med ett tjugotal jaktplanshangarer och en massa ruiner av logementsbyggnader och annat. Området lär vara mycket förorenat av flygbensin och annat. Annars: var i Europa kan man med bil köra med gasen i botten längs en spikrak och jättelång start och landningsbana byggd för snabba jetjaktplan på ett militärflygfält?

Detta är också ett högintressant ställe också för naturintresserade. Ett bra ställe för bl.a. ängshök och svart rödstjärt. På bilden två av mina Artkännedomskursister, Elli och Emilia, som fotograferar gullvivor och Johannesnycklar.

Inlagt 2008-05-20 21:39 | Läst 7441 ggr. | Permalink
Intressant!, finns det andra spår kvar utöver själva byggningarna?
Svar från Håkan Eklund 2008-05-21 07:21
Ett helt stort militärt flygfältsområde står kvar och faller sönder, ett ställe som skulle vara en spetsprodukt inom turismen i de flesta länder ... detta med att få en glimt av sovjetimperiets militära grepp om sina ockuperade områden. Men i Estland ligger väl denna närhistoria för nära i tiden för att de skall förstå att utnyttja det? Här finns förstås inga flygplan eller andra "maskiner".
h. Håkan