FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gråsälsmöte


Gråsäl (Halichoeus grypus), Ålands hav 10 maj 2008. Foto: Håkan Eklund.

Efter hemkomsten från Namibia har det varit full rulle. Jag har varit mycket ute i fält, långt från datorer och internetuppkoppling.

Tillbringade ett veckoslut i Estland där jag höll fågelkurs för vildmarksguider; senaste veckoslut som kursist med Andy Horner och naturfotokurskollegerna. Mest sysslade vi med växtfotografering i härliga blomstermarker i bästa möjliga försommarväder. Såg många havsörnar flyga över. Hann också med att fotografera för kommande artiklar i tidskriften Skärgård.

Lördagkvällen avslutades på ett suveränt sätt: vi åkte långt ut på havet för att spana efter gråsäl.  Och visst hittade skepparen ett sällskap ute på några låga hällar mitt ute i havet norr om Signildskär. Fotoförhållandet var det bästa tänkbara, havet låg spegelblankt, solen höll på att gå ner och några sälar låg kvar när båten sakta flöt närmare. Det var bara att panga på.

Detta var första gången för mig att ha närkontakt med Östersjöns gråsälar; det var på tiden. Men att kunna fotografera både på nära håll och i bästa tänkbara väder kändes nästan overkligt. Ibland har man tur. Och ibland svängs otur till tur; skepparen hade nämligen problem med båten när vi skulle åka - motorn startade inte och det fanns risk för att hela expeditionen skulle ha ställts in.

En timme senare var allt ok, och vi fick istället ett bättre ljus när vi småningom kom fram till sälstället. På hemvägen beskådades kustlabbar, tordmular, tobisgrisslor, sträckande alfåglar och annat smått och gott. Solnedgången över öppet hav var också stämningsfull.

Inlagt 2008-05-12 19:15 | Läst 7202 ggr. | Permalink