FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotgrafiska sviker sällan


Bildupplevelser på Fotografiska, Stockholm 11.2.2108. Repro: Håkan Eklund.

Tillbringade några timmar på Fotografiska, flera mycket intressanta utställningar; att de hittar!

Här ett kort utdrag från Fotografiska om utställningen som öppnades 9.2.2018:
http://fotografiska.eu/utstallningar/utstallning/somnyama-ngonyama/

I utställningen som presenteras samarbete mellan Fotografiska och Autograph ABP, curerad av Renée Mussai, konfronterar den sydafrikanska visuella aktivisten Zanele Muholi (f. 1972) ras- och representationspolitiken genom sin aktuella självporträttsserie Somnyama Ngonyama.

De flesta fotografier i Somnyama Ngonyama (som betyder ”Var hälsad, mörka lejoninna på isiZulu) har tagits i Europa, Nordamerika och Afrika mellan 2014 och 2016. Varje porträtt ställer kritiska frågor om social rättvisa, mänskliga rättigheter och ifrågasatta framställningar av den svarta kroppen. Muholis självreflekterande och psykologiskt laddade porträtt är inte urskuldande, och i sitt konstnärskap utforskar hon olika arketyper och presenterar visuella reflektioner inspirerade av såväl personliga erfarenheter som sociopolitiska händelser.

Porträtten i Somnyama Ngonyama tillämpar på ett skickligt sätt den klassiska porträttkonstens och modefotots konventioner och använder det etnografiska bildspråkets välbekanta uttryck för att omformulera dagens identitetspolitik. Genom att kontrasten förstärks i efterbehandlingen hamnar fokus på Muholis mörka hud i denna flerskiktade undersökning av komplexa begrepp som skönhet, begär och de minerade områdena rasism och fobi som vi navigerar genom varje dag.

Inlagt 2018-02-11 14:27 | Läst 789 ggr. | Permalink
En mycket fin utställning. Grep mig stark.
Med vänlig hälsning,/per-erik