Från värdighet till ovärdighet
Hotelläsning i Stockholm 15.1.2017. Foto: Håkan Eklund.
Hittar mycket intressant läsning i hotellets dagstidningar. Bilden illustrerar ämnet. Björn Wimans söndagskrönika i DN med rubriken "Medierna riskerar att bli nyttiga idioter" tar avstamp i den skandalösa presskonferensen i Trump Tower senaste tisdag. En föreställning som många förknippar med Khadaffis motsvarande i Libyen i tiden. Presskonferensen var en provkarta på de grepp som maktfullkomliga despoter alltid använt för att fräta sönder mediernas oberoende och frihet.
Att inleda en presskonferens med att skälla ut medieföretag med okvädsord och förolämpningar är det ovärdigaste som någonsin presterats av en blivande president i Amerika. En tillträdande president brukar börja med att ena folket, att se till att bli allas president. Trump tycks föredra att splittra genom att sprida hat och fientlighet.
För att lära mera om denna märkliga människa köpte jag igår det finska journalistparet Laura och Saska Saarikoskis bok "President Trump och vredens Amerika" (2016) som gavs ut innan det var klart att han skulle vinna.
Björn Wiman skriver i dagen DN att alla har möjlighet att uttrycka en åsikt, men det betyder inte att att alla åsikter är lika värda, vissa bygger på fakta, andra inte.
Att få en ledare för en stormakt som inte lärt sig respektera kunskap och sanning, som inte tål att granskas - känns synnerligen otryggt.
Lite så känner jag inför Donald Trump. Å ena sidan är han en betänklig uppenbarelse, ibland rent förfärande. Någon slags ”Super Bert Karlsson”. Hittills har han inte visat sig värdig att tillträda som president i USA. Vi får väl se när han verkligen tillträder.
Å andra sidan var det rent roande att se honom fläska till den pösiga pressen. Massmedia brukar ju kallas för den tredje statsmakten – dessvärre har dom själva på många håll börjat tro att dom är den första statsmakten. Man hetsar och sätter igång illasinnade drev - och kräver sedan ett avancerat pudlande för att avblåsa drevet. Man bedriver agendajournalistik istället för att ägna sig åt det journalistiska uppdraget, med mera, med mera - olika slags propaganda alltså.
Rätt kul att se dem bli riktigt tilltvålade av en drummel som inte står dom själva efter.
Jag gillar alltså inte Donald Trump något vidare. Däremot gillade jag högeligen att se det liberal-globalistiska etablissemanget åka på (ytterligare) en förödmjukande valförlust. Det handlar om en nomenklatura som inte representerar majoriteten, men som har lagt sig som en blöt filt över västvärlden. En nomenklatura som med sina ständiga krav på tolkningsföreträde försöker sätta det fria demokratiska samtalet ur spel.
klar och tydlig
det första som sker, tror jag, är att pressen förs bakom ljuset genom att inga konferenser ges annat än till rättrogna
ett effektivt sätt att tysta opinion - de rättrogna läser ju bara sådant som Trump vill att de läser- våra andra medier ljuger säger han
och
vips är USA delat i två motsatta läger, starkare än nu, och kanske finns det krafter som vill starta ett inbördeskrig
denna nya del av USA´s historia blir en rysare
jag tittade just på ett fotografi från 2010, taget i paret Trumps guldvåning, med den lilla sonen ridandes på ett plyschlejon
USA och Sverige har så skild grundläggande ideologi och syn på mänskliga rättigheter, att jag tycker det känns omöjligt att förstå
jag har lärt mig en del nu genom att läsa de största Amerikanska tidningarna
det jag tror mig förstå
är att många vurmar för rikedom - att människor imponeras av sanslös rikedom
Teapartyrörelsen som växte ur gräsrotsnivå, ett gäng knäppgökar med Sarah Pailin i spetsen, har ju platser i både senat och kongress - som när Bert och Ian höll på med sitt Ny demokrati -
demokratin skall vi värna - ibland känns det svårt
bra det du skrev
jag känner mig faktiskt ganska rädd inför följderna när det gäller pressfrihet och annat
/inger