FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Saknar glimmande ögon i mörkret


Längs hemvägen från jobbet. Skansen, Åbo 13.12.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 348/366.

När dagarna är korta, som nu i december, gäller det att anpassa sig: jag har börjat ta min timmes "power-walk" i skogen med pannlampa.

På ett sätt är det nästan trevligare än under ljusa timmar: jag möter garanterat inga andra ... får ha skogsområdet helt för mig själv.

Gärna skulle jag skymta glimmande ögon i skogen från däggdjur, som i Afrika. Men nej - jag omges av ett kompakt mörker. Och tystnad. I Botswana var det aldrig tyst i naturen på natten ...

Inlagt 2016-12-13 22:09 | Läst 534 ggr. | Permalink
Trevlig vana med en timmes power-walk i skogen med pannlampa
Kanske dyker det upp några glimmande ögon nån gång, man vet aldrig
ha de bra
Svar från Håkan Eklund 2016-12-14 11:49
Mycket skönt. Ibland skrämmer jag iväg fåglar från nattkvist, men ännu inga "ögon".

- hawk
Jag minns från Sverige hur tyst skogen var på nätterna. Om man slog sig ned någonstans och väntade tålmodigt kunde man får syn på ett rådjur. Någon gång skrämde man upp en älg, men då fick man passa sig, de kunde vara lite aggressiva. En grävling kunde man få syn på också. Här i skogen hör man ofta en uggla på natten. På våren kan man få höra grodor sjunga i ett kärr, det blir ett häpnadsväckande oväsen. Jag har aldrig varit i Afrika, men jag förstår att nätterna där är mycket rikare.
Svar från Håkan Eklund 2016-12-14 11:48
Hej, ja, det är förstås annorlunda under vår och sommar. Nu i december är det nog tyst.

Annars: du bor ju på ett intressant ställe i rik natur! Jag tillbringade i tiden ett antal månader i Vancouver, ute på Vancouveröns norra ända och hade vänner med fritidshus på Lumi Island på den amerikanska sidan, nästan mittemot din ö ...

- hawk
Bra idé med pannlampa i skogen, borde jag ta efter eftersom ja har minimalt mörkerseende. Fast är väl lite mörkrädd också för att dra ut i skogen i mörkret, men det låter skönt.
Inga mullrande lejon i våra skogar så jag borde väl inte vara rädd, men det finns andra faror.
Svar från Håkan Eklund 2016-12-14 19:26
Skogen är betydligt tryggare än urbana samhällen ... Speciellt i mörker.
- hawk