FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

99:e året


Intill promenadstigen. Hirvensalo, Åbo 6.12.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 340/366.

Ledig dag i Finland. Vi firar vårt 99:e år som självständig stat. Nästa år blir det jämna tal.

Inlagt 2016-12-06 22:31 | Läst 695 ggr. | Permalink
Så för att så att säga sätta det i ett fotografiskt perspektiv är republiken Finland jämnårigt med Nikon :)

Men Finland som begrepp och som egen kultur har ju en lång historia
Grattis Finland!

Mitt hjärta klappar lite extra för Finland efter 8,5 år i landet. Får nog åka över pölen till nästa år.

Daniel
Det är bara att gratulera till självständigheten! Som svensk känner jag ingen stolthet över att Sverige en gång hade Finland som koloni. "Östra riksdelen" som det kallades, med en förskönande omskrivning. Finländska soldater har spelat en betydelsefull roll vid bevarandet av Sveriges självständighet.

Av hänsyn till Finland kan Sverige inte bli medlem i Nato. Jag tror att Putin har varit mycket bestämd på den punkten. Det är lite skrämmande att se hur svenska politiker ändå förlitar sig på Nato för Sveriges försvar. Men från Natos sida har man uttryckligen sagt att Sverige inte kan förlita sig på dem.

Någon har föreslagit en försvarsunion mellan Sverige och Finland. Jag har funderat över om det kunde vara en god idé.

I och för sig är jag nästan radikalpacifist. Men också pragmatisk. Sverige lärde en gång hur farligt det kan vara att utgöra ett försvarsvacuum. Att Hitler inte tågade in i Sverige då det begav sig är något av en paradox. När han tog Danmark och Norge hade Sverige inget försvar värt namnet. Jag önskar att man kunde lita på att världen i dag är såpass mycket fredligare att Sverige inte hotas från något håll. Men frågan är om man kan lita på ryssen. Att lämna Gotland oförsvarat är ingen god idé. Om Putin fick lust kunde han svälja Gotland utan problem. I bästa fall skulle Nato för formens skull protestera, men jag tror det skulle stanna med det.
Grattis Finland och nästa år blir det nog stor fest.