Lundgrens fotoboksklassiker
Ur mitt fotobibliotek. Åbo 4.9.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 248/366.
Härom dan hittade jag på ett antikvariat Svante Lundgrens bok "Kameran i naturen" (1953/136 s) som var hans sjunde bok. Hans första bok (om Sarek) utkom 1946.
För mig var Svante Lundgren en viktig inspiratör och lärare på distans, via hans böcker "Kameran i motljus" (1958/76 s) och "Motiv i natur" (1962/179 s). Dessa två böcker var mina första fotoböcker, inköpta i februari och mars 1968, som jag lusläste innan jag hade köpt mitt livs första kamera (Canon FX) senare under våren. Jag var då 16 år och ingen i byn ägde en systemkamera före mig ...
När jag läste boken om motljus hade jag aldrig hållit i en riktig systemkamera och aldrig sett ett mörkrum, och kapitlet om gammavärden och svärtningskillnaden på negativ var för mig hebreiska.
Nu när jag på nytt bläddrar i böckerna frapperas jag av hur modern boken "Motiv i natur" måste ha varit på sin tid, med fin layout, tryckt på bra papper och fortfarande en nyttig bok med sina fem kapitel. I slutet av boken finns en sida med exponeringsdata om alla de 48 bilder som finns i boken, tagna med kameror som Hasselblad, Leica M2, Linhof Technika (6x9) och Reflex Korelle.
Boken underst i A4-format heter "Kust" (1957/170 s) med ett intressant material. Lundgren var både skicklig fotograf och en bra ordhantverkare och pedagog. Han gav ut ett 20 - tal böcker under sina aktiva år. Född 1913, dog 1988.
Bara så kul att ha ett litet grepp om hur fotografering har utvecklats under decenniernas lopp i Norden.
En fin fotograf och en duktig fotopedagog (han var lärare i "det civila" också...)!
- hawk
- hawk
Träffade Svante vid Skutsärs bibliotek en gång. Utifrån det mötet kan jag tro han var en mycket bra lärare.
Sten
Sixten Jonssons örnbok imponerade när jag fick tag i den, och på den tiden var havsörnarna nästan utrotade i Finland.
- hawk