FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Att också bara vara ...


Kärret spanar. Åbo 7.4.2016. Foto: Håkan Eklund.

I ryggsäcken har jag alltid ett litet camoflagenät och en liten norsk ihopfällbar "pall" (troligen designad  för pilkfiske?) inhandlad under en fågelresa i norska Finmark. Spände upp nätet och satt sen stilla en timme och studerade våryra våtmarksfåglar med handkikare (snatterand, skedand, bläsand, kricka, rörhöna, sothöna etc.), på nära avstånd.

Osedd, utan att störa.

Hade nog 500 mm med, men såg inga "bilder" som jag inte har från tidigare. Nöjde mig med att bara titta och njuta. Jag har insett att jag inte alltid måste titta på natur genom kameran, försöker också koncentrera mig på att bara njuta av syn- och ljudintryck.

En rödhake födosökte en stund nära intill; kunde ha blivit en bild, men alltför nära för stora kanonen.

När jag traskade tillbaka till bilen, omgiven av sjungande rödvinge- och taltrastar, noterade jag dessa vackra, djupa ögon i en skuggig kärrkant med ruttnande is. Och då kunde jag inte låta bli att ta fram 85 mm.

Inlagt 2016-04-07 18:19 | Läst 529 ggr. | Permalink
Det kan være en fornuftig og god beslutning en gang imellem. Bare at nyde naturen - både syn og lyde.
Fint dagbogsindlæg.
Med venlig hilsen fra Erik.
Svar från Håkan Eklund 2016-04-07 21:58
Tack Erik, ja, viktigt att ta in intryck i lugn och ro. Med alla sinnen öppna.
- hawk (ps. mitt första namn är också Erik, men det är mitt andra som blev det som används, dvs. Håkan ...)
Med åren kan jag nog säga att jag lärt mig att inte ta bilder som jag ser att dom inte blir bra, då är det bättre att stanna upp och bara se och lyssna. Förr eller senare dyker tillfället upp. Rödvingetrasten sjöng intensivt idag när jag var ut med hunden. Björktrastarna hade nog inte hittat hem ännu. Dom flög bara förbi i flock.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2016-04-07 22:00
Exakt. Jag inser också att jag blivit mer selektiv med åren när det gäller bilder. Om jag inte ser att detta blir tillräckligt intressant, avstår jag från att fotografera. Det kräver en viss mognad att inse detta.
- hawk