FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Sveriges första fältornitolog av rang


Skatbo i Åbo. 7.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 98/366.

Trots att dagens fågelböcker har fina illustrationer och texter som i detalj beskriver hur de olika arterna ser ut, känns de som urtråkiga "datamanualer" jämfört med Erik Rosenbergs "Fåglar i Sverige" från 1953, och som fortfarande ges ut i nya upplagor.

Den oinitierade kan tycka att den boken är "old school", som inget är att ha - men det är ett misstag. Ingen har ännu överträffat den gode Rosenberg när det gäller artbeskrivningar, i hans texter finns självupplevda fältnoteringar som gör läsningen mycket givande. Han brukar beskrivas som Sveriges första riktiga fältornitolog. När man läser hans böcker förstår man (tillbringade bl.a. en massa tid i kallt vatten, vadande omkring i vassar, för att studera våtmarksfåglar - mycket ohälsosamt ...).

Om skatan fyller han en hel sida i sin fälthandbok, bl.a. berättar han om bobygget i detalj, något som inga andra böcker skriver om. Efter nio rader av bobyggnads detaljer avslutar han så här: "Och när detta är klart går byggmästaren - honan? - noga igenom hela bygget, rycker och drar i pinnarna och övertygar sig om att de skall hålla ihop."

Allt baserat på egna noggranna observationer. Han skriver också att boet används bara en gång, och att paret nästa år ofta tar byggnadsmaterial från det gamla boet, som också kan spåras på bilden ovan.

Erik Rosenbergs fina beskrivningar av fåglarnas sång har en gång löst ett artidentifieringsproblem för mig, med det är en annan historia.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Rosenberg

"Rosenberg var son till fanjunkare Fridolf Rosenberg och Gerda Austrin. Redan under skolitiden i Örebro märktes hans mycket stora fågelintresse, och endast 19 år gammal fick han tillsammans med sin biologilärare publicera sin första artikel "Om fågellivet vid Närkes slättsjöar" i den populärvetenskapliga tidskriften Fauna och flora (1921). Uppsatsens rubrik skulle prägla hela Rosenbergs liv och gärning. Efter några år som anställd på tidningen Nerikes allehanda blev han, fastän det inte var ett "riktigt" yrke, ornitolog på heltid. Först 1948 lät han sig anställas som naturvårdskonsulent i Örebro län.

När han 1934 publicerade sin bok om fåglarna i Närkes slättsjöar, Oset och Kvismaren (1934; 4 uppl. 1977) blev den mycket spridd och ledde till utökat fågelintresse bland allmänheten. Några år senare kom boken Uvberget och tjäderskogen (1937), där skogsfåglarnas liv presenterades. Mest känd har Rosenberg blivit för sin fälthandbok Fåglar i Sverige (1953; 8 uppl 2010), som såldes i mycket stora upplagor och fortfarande finns i bokhandeln. Dess målande ordbeskrivningar av fåglarnas utseende, rörelsemönster och inte minst läten har gjort den till en oöverträffad klassiker. 1942-47 hade han medverkat i det stora bokverket Våra fåglar i Norden, fyra band. Han var en återkommande röst i radions naturprogram under fyrtio år och när han på 1960-talet observerade att fågelpopulationen gick ned satte han det i samband med det ökade användandet och utsläppet av gifter i naturen. Som en av de allra första väckte han debatt om den toxiska destruktionen av miljön.

Rosenberg kan kallas "den svenska fältornitologins fader" och mer än någon annan har han bidragit till att popularisera "fågelskådandet" - han sägs vara upphovet till just detta ord - och sprida kännedom om fåglarna och deras liv, leverne och funktion i det ekologiska systemet.

I Örebro hedras hans minne genom att Erik Rosenbergs väg är uppkallad efter honom. Region Örebro län utdelar årligen ur Stiftelsen Erik Rosenbergs naturvårdsfond ut ett stipendium till hans minne. På sin 50-årsdag hedrades han av Svenska Naturskyddsföreningen med boken Festskrift tillägnad Erik Rosenberg (1952)."

Inlagt 2016-04-07 11:20 | Läst 1091 ggr. | Permalink
Var till Oset för några veckor sedan. Där står hans röda stuga, I vilken omfattning han använde stugan vet jag inte. Ett fint område att promenera omkring, tyvärr var vi kanske ute lite för tidigt. De allra första tofsviporna såg vi i alla fall. På Youtub finns ett roligt inslag där han talar om alla fåglar som härmsångaren härmar. Något jag själv aldrig skulle ha hört om inte han talat om det.

https://www.youtube.com/watch?v=ORHy2Phe-6I

Sten
Svar från Håkan Eklund 2016-04-07 14:49
Intressant! Boken Oset och Kvismaren är en klassiker! Skulle vara kul att besöka dessa ställen; jasså - hans röda stuga finns kvar. Bor någon där? Den stugan kunde ju bli ett Rosenbergmuseum ...
- hawk
Nej det bor ingen i stugan. Går att hyra övervåningen vad jag kan förstå. Jag var aldrig på övervåningen. Inte mycket till museum. Någon tavla på E. R. men inget mer. Lite böcker. Mycket fin stuga dock.
Kvismaren har jag besökt lite fler gånger. Nu och framåt våren finns väldigt mycket snok runt Öby kulle, där rastplatsen finns. Även huggorm. Dom visar sig trotts massor av människor som besöker stället. Vill man vara lite för sig själv är det bäst att åka dit en vardag. I rätt tid även mängder med tranor, gäss, vadarfåglar, ugglor, brun kärrhök. Ute i ett träd längs ån sitter nästan alltid en örn.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Oset_(naturreservat)

Sten
Intressant! Jag är ju inte varken ornitolog eller fågelskådare men tycker det roligt med fåglar ändå ibland, jag har bara en riktig fågelbok, Fåglarna (Mullarney, Zetterstöm och Svensson). Gillar att den har så många bilder på varje fågel men förstår att "din" bok har mycker mer omfattande och personliga texter./ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2016-04-08 09:22
Hej, är man intresserad räcker det inte med bara en bok, jag har mängder ...
De har alla sina "för- och nackdelar".
- hawk
Fint och insiktsfullt skrivet!