FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En önskeart som hyresgäst


Nästa mål - att få som hyresgäst. Sparvuggla. Foto: Håkan Eklund.

Nu när jag äntligen kommit igång med mitt "holkprojekt" har jag fått för mig att försöka få sparvuggla som "hyresgäst". Detta är ju en fågel som man bara kan tycka så mycket om. Liten men kaxig, gillar spännande, dunkla, gamla granskogar (just sådana som det börjar bli ont om ...). Men försöka duger.

Och jag vet att sparvugglan vill ha ett extra djupt ingångshål (= extra tjock bräda, gärna med bark på framsidan).

Bilden ovan togs i Kuusamo i för en månad sen, med en meter snö nedanför granen ...

Inlagt 2016-04-05 16:05 | Läst 638 ggr. | Permalink
Minns inte hur länge sedan, 15 år kanske ? gjorde jag några kubbholkar som jag hoppades sparvugglan skulle häcka i. Så blev det inte. I stort sett alla har används som skafferi men inte för häckning. I en av dessa hittade jag 43 st. näbbmöss. Brukar vara lite blandat med möss och fåglar men inte i den.
Framväggen gjordes 5 - 7 cm. Taket tätades så mycket som möjligt. En holk som inte höll måttet i tjocklek förstärkte jag på insidan. Den förstärkning man brukar se på framsidan satt jag på insidan av holken och den holken är den enda häckning jag haft. Finns på " mina bilder 5 - 6 ) Jag har också gjort holkar av brädor där framsidan består av en planka som är 5 cm tjock. Även dom används som skafferi. I år har jag inte kontrollerat några holka så hur det ser ut vet jag inte. Önska dig framgång med ditt holkande för det är spännande att kika ner i dom när det är dags.
Sten
Svar från Håkan Eklund 2016-04-05 21:45
Tack Sten för intressant information! För 10 - 15 år sen kollade en finlandssvensk ringmärkare (Sten Wikström) sina holkar uppe i Karlebytrakten (norra Österbotten), hittade en "skafferiholk" där sparvugglan hade lagrat mat (döda fåglar), och hör och häpna - en av de döda fåglarna var en rubinnäktergal, en supersällsynt sibirisk art som setts 3 gånger i Finland.
- hawk
Underbar bild!/ Björn T