FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotografer borde lära sig skriva


Alltför tidigt. Kimito 9.2.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 40/366.

Sitter med nyaste numret av finska Luontokuva (på svenska: "Naturbild/naturfoto") nr 1/2016 och njuter av artikelhelheter där fotografen ifråga står för både text och bild. Det är så det skall vara. I alltför många fall, i fototidskrifter, är det någon annan som skriver om fotografens bilder, och sätt att fotografera.

Varför ge bort ordet? Varför dylika "filter"? Alla dessa fotografer kan ju muntligt berätta om sina bilder, inte väntar de att någon annan skall stå bredvid och göra det ... så varför inte då teckna ned tankar och funderingar i skrift?

Lika lite som någon är född "med kamera i hand" är någon född med "penna i hand"; båda är delikata hantverk som skall läras och övas. Främst det sistnämnda.

Det är ju framförallt de som skall försöka leva på att fotografera som också borde satsa tid och energi på att uttrycka sig i skrift. Trots att det kan kräva tid att blir bra, är det något som gör ett proffs ännu mera proffs.

Inlagt 2016-02-09 19:01 | Läst 878 ggr. | Permalink
Jag tror att allt fler naturfotografer inser att det måste vara mångsysslare för att överleva. Hålla föreläsningar, workshops och kurser. Sälja in sig till tidningar, organisationer och myndigheter. Nätverka, göra böcker, blogga och skriva artiklar.

Men just skrivandet känner nog många att det är så lätt för gemene man att klanka ner på. Å andra sidan är det ju lätt att få lätt med språkkoll.
Svar från Håkan Eklund 2016-02-09 20:36
Jag tror inte att det "klankas" på texter, förutom slarvig korr, (däremot kanske bilder ...), men för att en text skall vara läsvärd gäller det nog att öva in den stil som personen ifråga själv vill använda. Ett eget bildspråk föds inte över en natt, så är det också med det egna "textspråket". Problemet är kanske snarast att många inte ens ids lära sig att skriva medryckande och intressant. Många har inte det tålamod som krävs, gissar jag. Och för att lära sig skriva, måste man läsa mycket, och gilla det ...
- hawk
För egen del tänker jag precis som du, av flera skäl, men framförallt därför att jag tycker det är roligt att skriva. Däremot ser jag inte det som nåt slags krav eller att det i sig höjer kvaliteten på alstret, det beror ju på hur bra man skriver och vad alternativen är. Och det är väl aldrig fel att lära sig skriva bättre och bättre/ Björn T
Svar från Håkan Eklund 2016-02-09 20:37
Oftast blir det bra om man gör saker som man gillar att göra ...
- hawk
Det här är ju också något att tänka på när tidningarna gör sig av med sina fotografer. Då får den skrivande journalisten en kamera och förväntas ta några bilder när de är ute på uppdrag. Men de gör inte tvärtom, dvs ger fotografen en penna så att han får skriva om händelserna som han ska fotografera...
Svar från Håkan Eklund 2016-02-10 19:49
Exakt! Här skall fotograferna tänka till lite, och ta detta med ordhantverk på allvar. Märk: texter kan skrivas i vilken "skrivkammare" som helst, och handla om skeenden 1000 år tillbaka i tiden. Bilder skall tas här och nu, dvs. ett betydligt mera krävande arbete ...
- hawk
Det bär alltid lika trevligt att läsa om en fotografs tankar om en bild.
Men sen finns det många som jag som är ordblind och har det svårt att få ner sina tankar i text.
Då blir det att öva att skriva och finna dom rätta orden.
Jag gillar bilden.
Svar från Håkan Eklund 2016-02-10 19:50
Men, allt går att öva upp! Och sedan är det ju en redaktörs uppgift att redigera, dvs. "fixa till" texter så att de håller måttet för en publicering.
- hawk