FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Time out för skogen


Från Skärgårdsvägen, Pargas. 11.11.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 315/364.

Det är klart att en vuxen skog behöver "skördas", att markägaren får sin inkomst, men det blir ändå en stor förlust  för en del specialistarter (ex. hålbyggare som tofsmes, talltita, sparvuggla) för en lång tid. I många fall för alltid.

De flesta hålbyggande fåglar har det senaste halvseklet minskat med 60-70 procent i Sverige och Finland pga brist på boplatser när de flesta skogar idag endast består av unga friska träd. Efter att ett kalhygge planterats vidtar ju något som kallas "skogsvård"" (= ekonomivård ...), dvs. ett antal röjningar och gallringar (jfr med ett morotsland ...) där bara ett visst antal friska, växande träd sparas. Detta är förödande för utpräglade taigaskogsfåglar.

Om man inte på ett kalhygge lämnar tillräckligt med ex. stora björkar, eller högstubbar, som i sinom tid förmultnar och erbjuder boplatser för hålbyggare, är skogen förlorad för många arter. Detta gäller också stora rovfåglar, som behöver stora träd med yviga trädkronor med kraftiga grenar för sitt tunga risbo.

Det skogsekologiska kunnandet (eller kanske viljan ...) hos många skogsfackmän är på en förvånansvärt låg nivå. Tyvärr. Det är många enkla åtgärder (som inte kostar något) som kunde göras för att minimera olägenheter för den skogliga avifaunan. Oftast glöms naturens behov bort när teknik och effektivitetstänkandet tar över.


Inlagt 2015-11-11 19:27 | Läst 889 ggr. | Permalink
En väldigt talande bild och texten kompletterar med annan bakgrund och fakta. Det är tråkigt på många plan när ekonomi och effektivitet går ut över andra värden. Annat liv får sämre livsvillkor, men de kan inte tala. Fast vi människor förlorar på ett annat plan, när vi berövas en mångfald och platser som skulle kunna läka sönderstressade själar.
Hälsningar, Bjarne
Det är tråkigt, just dom där enkla åtgärderna borde inte kosta så mycket. Talande bild/ Björn T