En ödets stund i Hangö
Röda armén tar över Hangöudd. Långfredagen den 21.3.1940 kl. 13.30. Foto: SA-kuva.
Detta är en mycket unik bild. Här har den sovjetiska delegationen just landat på isen utanför Hangö stad, strax efter vinterkrigets slut. I fredsavtalet "tvångsarrenderade" ryssarna Hangöudd för en tid på 30 år, för att etablera en marinbas (för att kunna "stänga av" Finska viken, till skydd för Leningrad).
Längst till vänster den finska flygkaptenen Tommi Maunula som hade ansvar för den temporära landningsbanan (på isen), bredvid honom den sovjetiska delegationens ledare marinkommodor Mitrofan Moskalenko. Mannen i hatt (andra från höger) är Hangö stadsingenjör Carl-Henrik Nyström - som är morfar till den svenska artisten Lil Lindfors (född i Helsingfors).
Det var detta ryssarna ville hösten 1939, dvs. att få etablera militärbaser i Baltikum och i Finland. De baltiska länderna sade motvilligt ja, och blev ockuperade. Finland sade nej, och hamnade i krig (vinterkriget). När vi förlorade kriget (men inte självständigheten) tvingade sen ryssarna till sig det område de ursprungligen ville ha ... (se Krim, östra Ukraina i dag ...).
När fortsättningskriget bröt ut i juni 1941 blev förstås detta en krigszon, bl.a. med många svenska frivilliga (från Sverige) på Hangöfronten.
Tack och lov blev den ryska marinbasens historia i Hangö rätt kort, detta tack vara natzitysklands Operation Barbarossa, när de pushade ut ryssarna från Baltikum 1941 (innan de själva jagades tillbaka 1945 ...). Det är mycket tack vare Tyskland, som ryssarna inte lyckades ockupera Finland. En "detalj" som många i Norden inte tycks förstå. Vi hade ju bara en fiende, som ville åt oss, den i öster ...
I december 1941 lämnade ryssarna Hangö. Som mest hade 30 000 ryssar huserat i staden med omgivningar. Spår av deras befästningar syns ännu i dag i terrängen runt staden. När de for hade de förstört (sprängt) vitala byggnader och installationer, och minerat det mesta, samt placerat en massa tidsinställda bomber i olika byggnader.
Men detta är en lång hisoria, för lång för en blogg.
I lokalhistorikern Tomy Karlssons bok "Krigszon Hangöudd 1939-45" finns allt beskrivet. (Kan beställas från en lokal bokaffär i Hangö: [email protected]).
Är ingen expert, men flygplanet ser väldigt likt en DC-3 ut, är det det? Eller är det ett ryskt, DC-3 liknande fpl?/ Björn T
- hawk
Min svärfar var mycket intresserad av den finska vinterkriget, där omkring 1.000 danskar deltog.
Det fanns många olika och ibland tillfälliga omständigheter som ledde till den avgörande faktorn för framtiden. Danmark befriades 4 Maj 1945, men Bornholm inte förrän April 5, 1946! Tyskarne på ön ville inte kapitulera och engelsmännen vågade inte ingripa av rädsla för det internationella samfundet. Ryssarna bombade Rønne och Neksø 7 maj 45 och landade 9 maj 45 utan tyskarnas motstånd. Ryssarna ockuperade sedan Bornholm tills en dansk garnison kom till ön 24marts 46 och ryssarna lämnade lyckligtvis Bornholm 5 April 46.
Hälsningar från Erik / DK
- hawk
Eva
Jag kan ändra rubriken, om den irriterar?
- hawk
Eva