FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Samarbete


På låg höjd. Åbo flygfält 19.2.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 50/365.

Kanske det är dags att återuppta försvarssamarbetet mellan Finland/Sverige, det senaste härstammar väl från 1808-09 års krig ...

Här ett utdrag saxat från nätet.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/02/18/ett-forsvarssamarbete-hojer-troskeln-en-angripare?ref=ydd-related-content

Både Marcus Rantala och hans svenska kollega, statssekreterare Jan Salestrand på Försvarsdepartementet i Stockholm är noga med att påpeka att det svensk-finska försvarssamarbetet inte är en försvarsallians. Men Marcus Rantala säger att det kan utvecklas till en sådan i framtiden om den politiska viljan därtill finns.

Nu väntar en översyn av diverse lagar som i dagens läge sätter stopp för ett utökat samarbete. Marcus Rantala exemplifierar med höstens ubåtsjakt i Stockholms skärgård:

- Även om Finland skulle ha varit intresserat eller fått en förfrågan om att delta i operationen så är det inte möjligt med dagens lagstiftning, eftersom den bara ger oss rätt att öva utanför Finlands gränser, inte att delta i en skarp insats, säger Marcus Rantala.

Från Sveriges sida understryker man försvarssamarbetets defensiva karaktär:

- Det finns inte någon som skulle säga att vi utgör något hot, vi är två defensiva nationer som är helt inriktade på att skydda våra länder. Det är inte emot någon, inte emot Ryssland, det hotar ingen alls, säger Jan Salestrand på Försvarsdepartementet i Stockholm.

Hanna Smith, forskare vid Alexandersinstitutet vid Helsingfors Universitet menar att man knappt hade kunnat hitta en bättre tidpunkt för att tillkännage ett finsk-svenskt försvarssamarbete än just i dag:

- Ryssland har händerna fulla i östra Ukraina just nu. Nyheten om vårt försvarssamarbete har inte kommit upp stort i de ryska medierna. Det kanske kommer lite senare, säger Hanna Smith.

- Det är klart att Ryssland inte ser något slags militärt samarbete mellan andra länder speciellt välvilligt, även om det är frågan om länder som inte är med i Nato, menar Hanna Smith. Men den ryska tolkningen är ändå att det är bättre att Finland och Sverige samarbetar med varandra än att de går med i Nato, anser hon.

Sverige och Finland ska nu granska konkreta samarbetsmöjligheter. Krigsfartyg ska kunna använda hamnar i båda länderna, flygplanen ska kunna landa och tanka på flygfält i båda länderna. Det handlar om utbyte av spaningsinformation och att bygga upp säkra kommunikationskanaler. Enligt myndigheterna ska det kunna ge nytta i både kris- och fredstider. Till exempel ska militära förmågor kunna användas gemensamt vid miljöolyckor. Man ska samarbeta med transportresurser och även se om det finns möjligheter att göra gemensamma upphandlingar av utrustning.

Inlagt 2015-02-19 16:17 | Läst 1354 ggr. | Permalink