En smula detektivarbete
Underlaget. Åbo 19.1.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 19/2015.
Jag är säker på att 99,9 procent av alla som tittar på denna bild inte för en sekund reflekterar över frågan: vilken art? Alltså från vilket trädslag kommer kvisten med kottarna, som vinden slitit loss.
Trots att bilden är tagen med ett 20 mm vidvinkel, kan man artbestämma kvisten. Det gäller att titta på kottarna, som är på ett skaft ut från grenen = klibbal. I Norden har vi två olika arter med al (Alnus), klibbal och gråal.
Gråalens kottar är fästa direkt på grenen, utan skaft. En bombsäker ledtråd.
När jag i tidens morgon lärde mig detta, tog jag fasta på bokstaven G. Gråal = kotten direkt fast på Grenen. G - G ... som betyder att kottar på ett skaft betyder den andra arten, alltså klibbal.
Eftersom klibbal ofta växer längs stränder, eller längs vattendrag, eller i kärrdrog, kan man alltså dra slutsatsen att denna bild är tagen nära vatten, som är sant. En bit bort växer en strandskog, med klibbal, längs en havsvik.
Fåglar som älskar att äta frön ur dessa kottar är bl.a. gråsiska och grönsiska. Ibland kan en hel flock klänga omkring i en alkrona, ätande alfrön. Som de pillrar ur kottarna.
Hälsningar/Kirsten