FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

För full att leverera


Inför vinterns ansikte. Hirvensalo, Åbo 16.12.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 350/365.

Råkade ikväll sitta nära den del av bokhyllan där Ulf Nilsons bok "Utrikeskorrespondent" (1976) låg tryggt instoppad. Plockade ut den och kollade in olika kapitel. Minns ännu hur starkt jag kände för boken när jag läste den första gången (inhandlad i Vasa 7.1.1980); hade alltid gillat hans sätt att skriva.

Läser på nytt kapitel två, "Det första mordet", som handlar om Kennedymordet i november 1963. Än idag synnerligen läsvärt. Det börjar med att han varit ute på Manhattan och rumlat med en kollega, missat en artikel och blir uppväckt av ett telefonsamtal mitt i natten (när det är morgon i Sthlm), och blir påmind om att han borde ha levererat en artikel om en livstidsfånge i Alcatraz som blivit en fågelexpert ...

Men ännu på morgonen var Ulf Nilson för full för att skriva ...

Mitt på dan ringde hans fru och berättade att Kennedy blivit skjuten i Dallas. Sen blev det skriv- och slitjobb flera dagar i sträck, som räddade honom från utskällning för att han sabbat artikeln om "Fågelmannen i Alcatraz", för att han varit full ... Sånt är livet.

Inser att jag måste läsa boken på nytt. Varje kapitel är en upplevelse! En suverän stilist som samtidigt fungerar som en föreläsare i nutidshistoria.

Blir nyfiken och Googlar på Ulf Nilson och hittar en massa färska krönikor, som denna, som handlar just om Kennedymordet:

http://www.expressen.se/kronikorer/ulf-nilson/ulf-nilson-somliga-grat-sa-jag-forstod-att-jag-hade-hort-ratt-presidenten-var-/

Inlagt 2014-12-16 21:20 | Läst 752 ggr. | Permalink
Ulf Nilsson är fin läsning, din bild är riktigt bra! LO
Svar från Håkan Eklund 2014-12-17 21:31
En bild i sin enkelhet ...
- hawk
Härlig historia och bra julklappstips
Svar från Håkan Eklund 2014-12-17 21:32
Boken måste du troligen söka på antikvariat! Men det är ju där de fina fynden finns!
www.bokborsen.se är ett bra ställe att söka på.
- hawk