FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Tidskriftskväll i stormen


Regn och hårda vindar i Åbo. 10.12.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 344/365.

Hittade både Camera Natura (nr 4/2014) och finska Luontokuva (nr 6/2014) i postlådan denna stormiga decemberkväll - som därmed är räddad.

Skulle gå på koncert, men allt var slutsålt, så det får bli en fototidskriftskväll med en sval öl.
Inte ens Nobelfesten på teve kunde hålla mig bort från tidskrifterna.

Trots att dagstidningsvärlden håller på att slukas upp av andra medier så tycks specialtidskriftsvärlden leva rätt väl. Och nog är det ett nöje att öppna dessa två ovannämnda fototidskrifter, kvalitet rätt igenom. Bild- och textubstans, layout, tryck och papperskvalitet av toppklass.

Man kunde ju tro att fototidskrifter med natur som motiv skulle bli tjatigt, men nej. Inte när det gäller dessa två.

En speciell sak som jag gillar med både Camera Natura och Luontokuva är att de inte är söndertrasade med en massa annonser (och pryltester) på var och varannan sida, som oftast är fallet med många engelskspråkiga motsvarande. Dessa två är som bildverk i bokform ...

Och för en som tillbringar dagarna i ända framför en dator är det bara så skönt att slå sig ner i bekvämaste läsfåtöljen med en pappersprodukt i handen, som dessutom är en visuell skönhet. Ett hantverk att njuta av. Att se samma bilder på en skärm skulle bara vara brus i bruset - för mig. Något som lätt går att klicka bort, hur bra det än är.

För mig signalerar en datorskärm jobb, en bok eller en tidksift signalerar egen kvalitetstid!

Inlagt 2014-12-10 19:59 | Läst 1110 ggr. | Permalink
Camera Natura har jag från första numret och tycker den har varit väldigt fin. De sista åren kom jag på mig själv att det är inte ofta jag tittar i de här tidningarna. Jag bläddrade igenom tidningen när den kom sen blev dom liggande. Så 2008 blev sista årgången. Luontokuva tror jag är riktigt bra men då måste man kunna ta del av den Finska texten. Jag har ganska många Luontokuva i tidningsstället som inhandlades de gånger jag besökt Finland. Idag är det kanske mer en kostnadsfråga, de här tidningarna är ganska dyra. Men kvalitè är det.
Sten