FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lenins flykt till Sverige


Leninbyst i Pargas. 21.10.2014. Foto: Håkan Eklund. Nr 294/365.

Var idag på ett möte i ett historiskt hus, där självaste Lenin i tiden övernattat, när han var på flykt undan tsarregimen  ... (se text längst ner). Sen blev han ju själv en veritabel massmördare, en av många i Ryssland där människoliv aldrig värderats särskilt högt av makten.

Här info från museets hemsida:

http://www.pargashembygdsmuseum.fi/swe/hembygdsmuseet_ny/lenin_i_pargas/

I Kirjalagården finns ett rum inrett till minne av den kände politiske ledaren V.I. Lenins (1870 - 1924) besök i Pargas vid jultiden år 1907.

Han övernattade ett par nätter i gården under sitt besök i Åboland, då han var på flykt västerut efter att ha tillbringat en tid i Finland efter ett misslyckat revolutionsförsök i Ryssland.

När Lenin inledde resan från Åbo till Pargas presenterades han för kusken som en tysk geolog, doktor Müller, som skulle studera lokala kalkfyndigheter. Det var en kall sen december kväll, över 20 minusgrader, och vid denna tid fanns fortfarande ingen bro över Kustösund och Rävsund som man måste passera på vägen. Över till Kirjala Norrgård måste man ta sig på svag nytillfrusen is.

Lenin stannade två nätter i gården medan man inväntade snöfall för att kunna fortsätta färden med häst och släde. Via Pargas Malm (centrum) ca 12 km bort fortsatte man sedan färden till Lillmälö, ytterligare ca 15 km, där Lenin pga menföret (att isarna inte bar) fick stanna ytterligare några dagar.

Strax efter jul blev det möjligt att ta sig vidare och den sista biten skidade man över isen ut till Stockholmsångbåten, Bore I, vid Själö i Nagu. Den 28 december anlände Lenin till Stockholm, varifrån han fortsatte till Köpenhamn och vidare till Capri.

Speciellt under Sovjetunionens tid, framför allt på 1980-talet, tilldrog sig gården stort intresse bland besökargrupper från detta område som kom till Pargas. Den blev också ett självklart besöksmål för alla viktiga Pargasgäster.

_____________________________________________________________________
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Lenin (några klipp)

Klockan 09.23 den 13 april 1917 anlände Lenin till Stockholm och togs emot av borgmästare Carl Lindhagen, redaktör Ture Nerman och riksdagsman Fredrik Ström. Han avreste 18.37 samma dag. Det rapporterades även att han hade köpt en kostym på varuhuset PUB i Stockholm.

Lenin fortsatte tågresan genom Finland. Han anlände den 16 april 1917 till Finländska bangården, en av Petrograds järnvägsstationer och höll då ett politiskt tal för dem som kommit för att möta honom. Hans ankomst radikaliserade bolsjevikernas politik gentemot den provisoriska regeringen; Lenin inskärpte att inte ens ett delmål kunde anses uppnått för att monarkin nu upphört och att arbetare och bönder inte, enligt hans mening, hade någon anledning att förlita sig på en borgerlig republik. Detta stred inte bara mot vad många socialdemokrater ansåg utan också mot det Lenin skrivit i sin västeuropeiska exil.

 ____________________________________________

Efter attentatet mot Lenin kom terrorn i Sovjet att bli mer systematisk. Mellan åren 1919 till 1920 ökade antalet inspärrade i arbetsläger och koncentrationsläger från 16 000 till 70 000 personer. År 1918 skapas de första koncentrationslägren för att där hålla dem som regimen ansåg som sina fiender. På initiativ av Lenin, Trotskij och Dzerzjinskij togs första stegen att återupprätta de så kallade "katorgas" som använts under Tsarryssland mot politiska fångar och brottslingar, där man dömdes till straffarbete. I Sovjetryssland benämnde man systemet Gulag.

Medan det i tsarens hemliga polis, ochrana fanns 15 000 tjänstemän ingick i slutet av 1920 250 000 man i tjekans led. Under tsarväldets sista år utfördes i medeltal 17 dödsdomar årligen; 1918–1919 rörde det sig om 1 000 människor per månad.

Inlagt 2014-10-21 15:47 | Läst 2228 ggr. | Permalink
I sanning intressant historieläsning! Hils, LO
Svar från Håkan Eklund 2014-10-22 16:44
Det är ganska skrämmande när man vet vad motsvarande maktmänniskor åstadkommit ...
Och nya kommer i deras fotspår.
- hawk
Mycket intressant läsning!
I Malmö har vi Hotell Savoy mittemot Centralstationen.
När Lenin kom tillbaka från exilen i Schweiz 1917, på väg till Ryssland via Stockholm och Finland, så besökte han Hotell Savoy, antingen för att övernatta eller bara för att äta.
Svar från Håkan Eklund 2014-10-22 16:46
Ja, det är mycket dokumenterat kring denna man. I Tammerfors (Finland) finns ett helt museum om Lenin, som jag inte besökt - kanske man borde göra en tur dit upp.
- hawk