FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bucklan är vår


Vinnarpokalen och vinnarlistan. Oravais 24.5.2014. Foto: Håkan Eklund.

Tävlingen pågår som sagt i 20 timmar. Mitt lag sov knappa 2 timmar, sen fortsatte vi. Vi betade av en massa olika biotoper och lyckades se rätt många förväntade arter. Men vi hittade inga sällsyntheter.

Sen när det var genomgång och de andra lagen började räkna upp flodsångare, kärrsångare, busksångare, vaktel, kornknarr, vattenrall och allt sådant som är ovanligt i trakten - insåg vi att detta inte skulle sluta bra för vår del.

Överraskningen var desto större när det ändå visade sig att vi hade flest arter! Vi hade fått ihop 122 olika arter, följande lag hade 116 arter. Som visade sig att vår taktik var rätt bra, att metodiskt söka upp arter som talltita, tofsmes, domherre, nötskrika - som vi ofta brukar missa. De väger ju lika mycket på listan som en raritet.

Man kan ju tycka att sånt här är "onödigt och löjligt", men vad är nu viktigt här i livet? Den dag man går till de sälla jaktmarkerna kan det vara kul att sitta på en molnkant och också minnas något roligt ... För oss som bor i förskingringen ger detta en fin kontakt till hembygden och alla trevliga kompisar samt besök i fina fågelmarker. En vink om faunans tillstånd fås också; t.ex. inte ett enda lag såg en enda ormvråk, dalriporna är borta och snart också ortolansparvarna. Istället är storskarv, vitkindad gås, havsörn och svarthakedopping allt vanligare.

Vandringspriset är troligen unikt i sitt slag i dylika sammanhang, som kompisen Johan Antus har låtit laga i USA - en riktig amerikabuckla.

Nr 144/365.

Inlagt 2014-05-25 21:53 | Läst 1273 ggr. | Permalink
Tuff tävling - grattis! LO