FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En intressant bok om eld


Näver i solnedgång. Friskala, Åbo 24.4.2014. Foto: Håkan Eklund.

Yngve Ryds bok "Eld" som kom ut 2005 är en härlig bok. Den innehåller 429 sidor om "Flammor och glöd - samisk eldkonst" som är titelns underrubrik . Författaren har under många år dokumenterat samernas eldningsmetoder och bränslen, allt från stockeld i skogslandet till centimeter kort ris som bränsle uppe på kalfjället.

Enbart om näver och tändved har han ägnat ett 30-tal sidor. En synnerligen intressant bok som tagit vara på mycket av sånt som tenderar att försvinna med dagens Trangior och allehanda gasmojänger.

I slutet av boken har han tagit med ordförklaringar som rör eld och ved, både på samiska och en mindre del svenska termer. Också jag hittar ett svenskt ord som många inte känner till idag, som återfinns i mitt ursprungsspråk (Oravaisdialekten), med ett annat uttal. Han listar ordet "tvet" som betyder "löst träspån och stickor" som blir till när man klyver ved och som är bra att samla in som tändmaterial. På mitt ursprungsspråk heter det "tveitt", oftast använt i pluralis = "tveittar".

En kul återkoppling.

Nr 114/365.

Inlagt 2014-04-24 21:26 | Läst 1912 ggr. | Permalink
Helt fascinerande att kunna skriva en bok om eld och få det fängslande i 429 sidor.