Gavelträdet
Trygg vid gaveln. Åbo 31.3.2014. Foto: Håkan Eklund.
Det här trädet har jag passerat otaliga gånger. Det växer intill en höghusvägg nära en livligt trafikerad gata. Nu i vår har jag upptäckt skönheten i trädet, speciellt i eftermiddagssol när väggen bakom ligger i skugga medan trädet är belyst. Idag måste jag bara stanna och ta en bild. Huset bakom är målat i en sparsmakad skön pastellfärg som utgör en perfekt fond.
Jag får senare kolla bladen och arttillhörigheten, men skulle gissa på knäckepil som presenteras så här på en finsk webbplats med naturinfo: (http://www.luontoportti.com/suomi/sv/puut/knackepil)
Knäckepil (Salix fragilis)
- Familj: Videväxter – Salicaceae
- Växtform och höjd: Träd. 6–20 m.
"Knäckepilen är inte naturligt förekommande i den finländska floran, utan är ursprungligen ett prydnadsträd. Den har en kraftig stam och blommar först efter lövsprickningen. Grenarna är kala, gulbruna och glänsande. De bryts lätt av vid basen. Terijokipilen (S. f. ‘Bullata’) med sin bollika krona är en förädlad form av knäckepil. Den är ställvis ett mycket populärt prydnadsträd.
Man räknar med att det finns 400–500 videarter. De växer i alla världsdelar förutom i Australien och Antarktis. Videarterna påminner såpass mycket till sin byggnad om popplarna (Populus), att man anser att de utvecklats ur poppelliknande stamformer. De videarter som förekom redan under tertiär och som har många ståndare, t.ex. jolster (S. pentandra), har flest gemensamma drag med popplarna. Videarter med bara två ståndare i blommorna har tydligen blivit allmänna först efter istidens slut. De flesta arter som växer i Finland hör till denna grupp. Videarterna har ekonomisk betydelse. Man utvinner garvämnen ur dem och använder grenarna till flätarbeten. Dessutom har salicin, utvunnet ur deras bark, använts i medicinskt syfte."
Nr 90/365.
- hawk
- hawk
Ha en fin kväll!